Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Recept; pizza deeg

Recept; pizza deeg
Wie houdt er niet van pizza? Volgens mij vinden de meeste mensen dat heerlijk en ik geef ze geen ongelijk! Een verse pizza, net uit de oven... genieten! Wij maken steeds vaker onze eigen pizza's. Het deeg is niet moeilijk om te maken en het is een leuke activiteit in het weekend, als de kinderen zelf hun pizza kunnen beleggen. We bakken pizza's in de oven, maar ook op de barbecue. We hebben sinds vorig jaar een pizzasteen en een pizza schep en dat is ideaal! 

Vandaag deel ik het recept met je om zelf pizza deeg te maken. Je kunt het deeg beleggen met alles wat je lekker vindt en zo maak je zelf je verse en heel betaalbare pizza! 

Dit heb je nodig (voor 4 pizza's) 

- 500 gram bloem (het liefst type 00, dit is sterkere bloem dan de normale bloem) 
- 1 theelepel zout
- zakje (7 gram) gedroogde gist
- 300 ml warm water 
- eetlepel griesmeel 

Dit moet je doen;

- Doe de bloem samen met het zout in een kom en roer even door
- Doe de gist in het warme water en roer ook even door, laat 2 minuten staan, zodat de gist "wakker" wordt en gaat werken.
- Voeg de gist en het water toe aan de bloem en meng door elkaar
- Nu gaat het kneden beginnen. Dit kun je met de hand doen of in een keukenmachine. Ik gebruik vaak de laatste en kneed het deeg met de deeghaken voor ongeveer 10 minuten. Het deeg moet loslaten van de kom. Dit is ook het moment om te kijken of het deeg helemaal naar je zin is. Soms voeg ik nog wat bloem toe (als het kleverig blijft) en soms nog een beetje water (als het te droog is) 
- Na het kneden verdeel je het deeg in 4 stukken op een met bloem bestrooid aanrecht en maak je er bolletjes van. Strooi wat griesmeel op een bakplaat (dit zorgt straks voor een lekkere smaak) en leg de bolletjes op de bakplaat
- Bestrooi de bollen met bloem en dek af met een theedoek, laat het deeg nu 2 uur rijzen op een warme plek
pizza deeg

- Na het rijzen is het tijd om de oven vast voor te verwarmen. We willen een goede hete oven, dus minimaal 230 graden. Leg de pizzasteen ook alvast in de oven als je die hebt.

- Rol het deeg uit op een bebloemd aanrecht (laat de andere deegbollen afgedekt tot je ze gebruikt) en beleg met passata en al je andere favoriete toppings

- Maak een mooie opstaande rand en strooi daar wat griesmeel over

- Maak de pizza af door er lekker wat goede olijfolie te sprenkelen en bestrooi je pizza schep ook met wat griesmeel. Leg de pizza op de pizza schep. Het is handig om dit samen te doen... 1 houdt de schep vast en de ander trekt de pizza erop. Dit is even een spannend moment, maar als je het in 1 keer doet, komt het goed.

- Bak de pizza's in de voorverwarmde oven voor 7-10 minuten.


En dan is de pizza klaar! Je kunt qua toppings alle kanten op. Kies voor mozzarella en basilicum voor een klassieke margherita of kies voor verschillende groenten. Ik kies zelf vaak voor mijn favoriet; met tomatensaus, parmezaanse kaas, mozzarella, basilicum en veel verse knoflook. Best pittig, maar als je van knoflook houdt, een absolute aanrader ;)


Eet Smakelijk!

Bekijk ook eens al onze andere recepten...

Zelf pizza maken
Recept: S'mores met frambozen van de bbq
door Doortje 12 juli 2025
Vandaag delen wij dit heerlijke dessert van de bbq: S'mores met frambozen!
Financiële extra's voor de zomervakantie (2025)
door Doortje 10 juli 2025
De zomervakantie staat voor de deur, ik zet de financiële extraatjes even op een rij...
Onze week: Warm, het leek wel vakantie en er is weer voor ons gekookt
door Doortje 8 juli 2025
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?!
Recept: Amandel rotsjes met gezouten karamel
door Doortje 5 juli 2025
Vandaag delen wij het heerlijke recept van amandel rotsjes met gezouten karamel! Súper lekker!
Besparen in Juli, 5 handige tips om snel te besparen deze maand
door Doortje 3 juli 2025
Juli is begonnen en net zoals iedere maand, delen wij weer 5 handige bespaartips en opdrachten om deze maand mee aan de slag te gaan.
Onze week: Poffertjes, naar de kapper, lekker eten en naar het strand
door Doortje 1 juli 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Zo organiseer je een low budget BBQ
door Doortje 30 juni 2025
Wij barbecuen het hele jaar door... maar is dit nou een dure maaltijd of valt het wel mee? Zo hou je je bbq low budget!
Recept: Frambozen smoothie
door Doortje 28 juni 2025
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke frambozen smoothie
Grote porties koken; Deze gerechten kun je gemakkelijk invriezen
door Doortje 26 juni 2025
Grote porties koken kan heel handig zijn... Wij vertellen je graag welke gerecht je in meerdere porties kunt koken.
Onze week: Onze trouwdag, koffie en genieten van onze tuin!
door Doortje 24 juni 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Show More