Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Recept; Focaccia met rozemarijn

Recept; Focaccia met rozemarijn
Naast het zelf maken van pizza deeg, staat er hier ook steeds vaker focaccia op tafel. Een heerlijk Italiaans plat brood met verschillende toppings. Onze favoriet op dit moment; met rozemarijn en grof zeezout. Je kunt focaccia maken van het overgebleven pizza deeg, of helemaal vanaf het begin maken. Het recept voor dit deeg is iets anders, waardoor de focaccia nog luchtiger wordt... echt aan aanrader om eens te maken! 

Dit heb je nodig voor ongeveer 6 focaccia's 
Het deeg; 

- 1 kilo bloem (type 00, dat is sterkere bloem en wordt gewoon bij de meeste supermarkten verkocht)
- 650 ml water
- 7 gram gist
- 2 eetlepels zout
- 3 eetlepels olijfolie 

De topping;

- 3 takjes verse rozemarijn
- eetlepel grof zeezout
- 1,5 eetlepel olijfolie 


Zo maak je de focaccia;

- Doe de bloem samen met het zout in een kom en roer even door
- Doe de gist in het warme water en roer ook even door, laat 2 minuten staan, zodat de gist "wakker" wordt en gaat werken.
- Voeg de gist en het water toe aan de bloem, voeg de olijfolie toe en meng door elkaar
- Nu gaat het kneden beginnen. Dit kun je met de hand doen of in een keukenmachine. Ik gebruik vaak de laatste en kneed het deeg met de deeghaken voor ongeveer 10 minuten. Het deeg moet loslaten van de kom. Dit is ook het moment om te kijken of het deeg helemaal naar je zin is. Soms voeg ik nog wat bloem toe (als het kleverig blijft) en soms nog een beetje water (als het te droog is) 
- Dek de kom af met een natte theedoek en laat het deeg 2,5 uur rijzen (het deeg is nu meer dan verdubbeld) 

- Verwarm de oven voor op 220 graden
- Verdeel het deeg in 6 bolletjes en rol een bolletje uit. Niet zo dun als een pizza, hij mag wat dikker zijn
- Druk met je vingers het deeg in, waardoor je allemaal kuiltjes maakt
- Vul de kuiltjes met takjes rozemarijn en besprenkel de focaccia met olijfolie
- Bestrooi als laatste met het grove zeezout en bak de focaccia af in ongeveer 15 minuten tot hij goudbruin is gekleurd

Je kunt alle 6 de focaccia's tegelijk maken en bakken of door ze achter elkaar te maken en de oven in te doen. 

Focaccia is heerlijk op de borrelplank of bij een bordje pasta, eet smakelijk! 

Bekijk (en maak!) ook eens onze andere recepten

In de onderstaande video kun je zien hoe wij een focaccia maken;
Recept: Amandel rotsjes met gezouten karamel
door Doortje 5 juli 2025
Vandaag delen wij het heerlijke recept van amandel rotsjes met gezouten karamel! Súper lekker!
Besparen in Juli, 5 handige tips om snel te besparen deze maand
door Doortje 3 juli 2025
Juli is begonnen en net zoals iedere maand, delen wij weer 5 handige bespaartips en opdrachten om deze maand mee aan de slag te gaan.
Onze week: Poffertjes, naar de kapper, lekker eten en naar het strand
door Doortje 1 juli 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Zo organiseer je een low budget BBQ
door Doortje 30 juni 2025
Wij barbecuen het hele jaar door... maar is dit nou een dure maaltijd of valt het wel mee? Zo hou je je bbq low budget!
Recept: Frambozen smoothie
door Doortje 28 juni 2025
Vandaag delen we het makkelijke recept voor deze heerlijke frambozen smoothie
Grote porties koken; Deze gerechten kun je gemakkelijk invriezen
door Doortje 26 juni 2025
Grote porties koken kan heel handig zijn... Wij vertellen je graag welke gerecht je in meerdere porties kunt koken.
Onze week: Onze trouwdag, koffie en genieten van onze tuin!
door Doortje 24 juni 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Waarom wij kozen voor wandtegels tot aan het plafond
door Doortje 23 juni 2025
Je badkamer aanpakken? In dit nieuwe artikel geven wij tips over de wandtegels (gesponsord artikel)
Recept: Oreo slagroom ijs
door Doortje 21 juni 2025
Vandaag delen wij het recept voor super makkelijk en lekker Oreo slagroom ijs!
Zo zorg je ervoor dat je portemonnee niet onnodig leegloopt
door Doortje 19 juni 2025
Vandaag vertellen wij je hoe je portemonnee niet onnodig leegloopt (Gesponsord artikel)
Show More