Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Recept; Focaccia met rozemarijn

Recept; Focaccia met rozemarijn
Naast het zelf maken van pizza deeg, staat er hier ook steeds vaker focaccia op tafel. Een heerlijk Italiaans plat brood met verschillende toppings. Onze favoriet op dit moment; met rozemarijn en grof zeezout. Je kunt focaccia maken van het overgebleven pizza deeg, of helemaal vanaf het begin maken. Het recept voor dit deeg is iets anders, waardoor de focaccia nog luchtiger wordt... echt aan aanrader om eens te maken! 

Dit heb je nodig voor ongeveer 6 focaccia's 
Het deeg; 

- 1 kilo bloem (type 00, dat is sterkere bloem en wordt gewoon bij de meeste supermarkten verkocht)
- 650 ml water
- 7 gram gist
- 2 eetlepels zout
- 3 eetlepels olijfolie 

De topping;

- 3 takjes verse rozemarijn
- eetlepel grof zeezout
- 1,5 eetlepel olijfolie 


Zo maak je de focaccia;

- Doe de bloem samen met het zout in een kom en roer even door
- Doe de gist in het warme water en roer ook even door, laat 2 minuten staan, zodat de gist "wakker" wordt en gaat werken.
- Voeg de gist en het water toe aan de bloem, voeg de olijfolie toe en meng door elkaar
- Nu gaat het kneden beginnen. Dit kun je met de hand doen of in een keukenmachine. Ik gebruik vaak de laatste en kneed het deeg met de deeghaken voor ongeveer 10 minuten. Het deeg moet loslaten van de kom. Dit is ook het moment om te kijken of het deeg helemaal naar je zin is. Soms voeg ik nog wat bloem toe (als het kleverig blijft) en soms nog een beetje water (als het te droog is) 
- Dek de kom af met een natte theedoek en laat het deeg 2,5 uur rijzen (het deeg is nu meer dan verdubbeld) 

- Verwarm de oven voor op 220 graden
- Verdeel het deeg in 6 bolletjes en rol een bolletje uit. Niet zo dun als een pizza, hij mag wat dikker zijn
- Druk met je vingers het deeg in, waardoor je allemaal kuiltjes maakt
- Vul de kuiltjes met takjes rozemarijn en besprenkel de focaccia met olijfolie
- Bestrooi als laatste met het grove zeezout en bak de focaccia af in ongeveer 15 minuten tot hij goudbruin is gekleurd

Je kunt alle 6 de focaccia's tegelijk maken en bakken of door ze achter elkaar te maken en de oven in te doen. 

Focaccia is heerlijk op de borrelplank of bij een bordje pasta, eet smakelijk! 

Bekijk (en maak!) ook eens onze andere recepten

In de onderstaande video kun je zien hoe wij een focaccia maken;
5 groenten die makkelijk groeien in de moestuin
door Doortje 22 mei 2025
De zon schijnt en de tijd van de moestuin is weer aangebroken! Ik vertel je vandaag over 5 groenten die makkelijke groeien in je eigen tuin!
Onze week: Avond 4 daagse, nieuwe lamp en het was niet mijn beste week
door Doortje 20 mei 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Recept: Omgekeerd appeltaartje van de bbq
door Doortje 17 mei 2025
Vandaag delen wij een lekker recept van de bbq! Dit omgekeerde appeltaartje is heerlijk als afsluiter van de maaltijd.
10 fantastische tips om stap voor stap gezonder te leven
door Doortje 15 mei 2025
Vandaag delen we 10 fantastische tips om stap voor stap gezonder te leven.
Onze week: Weer naar school, kapper, lekker koken en moederdag
door Doortje 13 mei 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Recept; Pistache fudge
door Doortje 10 mei 2025
Vandaag delen we weer een heerlijke fudge recept; met pistache nootjes!
Weekmenu in de meivakantie
door Doortje 8 mei 2025
Ik deel vandaag ons weekmenu in de meivakantie, want als de kinderen vakantie hebben, eten we toch weer anders... kijk je mee?!
Onze week: Heel veel lekker eten, logeren en genieten van de zon!
door Doortje 6 mei 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Besparen in Mei
door Doortje 1 mei 2025
Mei is begonnen! Een nieuwe maand met nieuwe (bespaar)kansen. Er staan vandaag weer 5 tips en opdrachten klaar om mee aan de slag te gaan...
Onze week: Game hal, LEGO, musical Frozen, tulpen en koningsdag
door Doortje 29 april 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Show More