Gastblogger Maria
deelt vandaag een aantal lekkere recepten met jullie, die ze in Mexico vaak met de feestdagen maken... leuk om de komende feestdagen eens te proberen :)
De feestdagen staan voor de deur! Wat een heerlijke tijd is het. Vanwege het corona virus zal het dit jaar misschien wat anders moeten worden dan gewend maar dat betekent niet dat het minder gezellig of speciaal moet zijn.
Ik wil twee recepten met jullie delen die wij vaak in Mexico tijdens de feestdagen eten en drinken. De eerste hoort er altijd bij, althans, in de meeste gezinnen. Er is of een tante, opa of oma of de moeder zelf die de “ensalada de bombon” ofwel “marshmallow salade” meeneemt naar het kerstdiner om als toetje van te genieten.
Let op! Je moet wel van zoetigheid houden
“Marshmallow toetje”
Wat heb je nodig?
- 2 blikjes van ongeveer 400 gram (uitlek gewicht 250 gram) fruitcocktail op lichte siroop
- 2 appels in stukjes
- 250 gram gehakte pecan of walnoten
- 400 gram crème fraîche
- 1 blik gecondenseerde melk
- 400-500 gram marshmallows in kleine stukjes
- Kokosrasp naar smaak
- 120 ml. Kokosroom
De bereiding
Meng de crème fraîche, de kokosroom en de gecondenseerde melk (**gecondenseerde melk is heel zoet, ik zou je adviseren om niet in een keer het hele blik toe te voegen maar alleen de helft en daarna even proeven of je het nog zoeter wil)
Plaats de vloeibare basis in een diepe schaal of kom en voeg de marshmallows, de kokosrasp, de gehakte walnoten, de stukjes appel en het uitgelekte fruit op siroop toe.
Als de ingrediënten goed gemengd zijn, zet je de schaal in de koelkast 45 minuten zodat de smaken goed mengen en klaar! Geniet ervan.
“Provecho!”
Baileys Mokka cocktail *koud
Dit is geen “typisch” Mexicaans drankje maar wel iets lekkers om tijdens de feestdagen te drinken. Het is wel koud en misschien klinkt het een beetje apart dat er ijsklontjes nodig zijn. Maar als je koffie of af en toe een likeur na het eten lekker vindt, zou ik je aanraden om dit toch een kans te geven.
Ik moet wel erkennen dat ik het alleen gedronken heb maar nooit echt zelf gemaakt heb. Maar het receptje heb ik wel en gaat als volgt...
Wat heb je nodig?
- 33 cl. koffie
- 20 cl. baileys likeur
- 2 lepeltjes cacao
- 2 theelepels suiker
- ijsklontjes
De bereiding
Je maakt een ietwat sterke koffie waar je de suiker aan toevoegt. Als het nog warm is, verdun je het cacaopoeder in de koffie totdat het goed geïntegreerd is. Laat ongeveer 10 tot 15 minuten afkoelen in de koelkast.
Daarna de koffie inschenken in een cocktailglas waar je nu de Baileys likeur aan toevoegt. Roer gelijk goed door en voeg het ijs toe. Je kan er nog een beetje cacaopoeder op strooien vlak voor het serveren om het een beetje te decoreren.
Ik raad je aan om deze heerlijke Baileys Moca-cocktail te bereiden net voordat je hem serveert. Op deze manier voorkom je dat door de ijsklontjes er veel smaak verloren gaat.
“Salud!”