Veel lezers houden ook van besparen en hoewel we altijd al
veel tips delen, kunnen we natuurlijk altijd nog bijleren. Via
Instagram
vroeg ik jullie om de beste bespaartips om te besparen op de boodschappen. En er kwamen heel wat reacties! Vandaag zet ik de jullie beste bespaartips om te besparen op de boodschappen op een rij;
Weekmenu maken naar aanleiding van de aanbiedingen;
Ik ben een groot fan van
een weekmenu. Je kunt de hele week plannen en weet precies welke boodschappen je nodig hebt. Je kunt hiermee goedkopere en duurdere maaltijden met elkaar afwisselen en er is altijd plek om dagen om te wisselen als er iets anders loopt dan gedacht.
Met een druk gezin vind ik een weekmenu sowieso een uitkomst. We bedenken in 1 keer wat we gaan eten, we eten gevarieerd en kunnen makkelijk gebruik maken van de aanbiedingen.
Veel lezers kijken ook graag even naar de aanbiedingen als ze
het weekmenu maken
en bij ons ligt inderdaad de online folder er ook altijd bij. Het is vooral handig om gebruik te maken van de versaanbiedingen van die week, je eet dan vaak gemakkelijk met het seizoen mee en dat is heel betaalbaar.
Niet te vaak naar de supermarkt gaan;
Wij gaan nu gemiddeld 2 keer per week naar de supermarkt, anderen kiezen voor eens per week of zelfs eens per maand. (om de grote boodschappen te doen en tussendoor alleen nog verse producten te halen)
Supermarkten zijn erop ingericht om je geld uit te laten geven en hoe vaker je er komt, hoe meer je meestal uitgeeft. Als je gevoelig bent voor impulsaankopen, dan is het helemaal handig om minder vaak te gaan. Juist die kleine uitgaven aan dat handige pakje kauwgom bij de kassa of die extra chocoladereep omdat de kast thuis alweer leeg is, tikken vaak aan.
Snacks verstoppen;
In het kader van het niet te vaak naar de supermarkt gaan en op is op, was er een reactie van iemand met pubers... en we weten allemaal dat pubers het liefst alles achter elkaar op eten en de kasten plunderen.
Dan kun je blijven zeggen dat je niks extra's haalt, maar je kunt sommige snacks ook verstoppen (op een andere plek neerleggen) zodat er de tweede helft van de week ook nog iets te snoepen is.
Sowieso is het verstandig om niet alle lekkers in het zicht te leggen, dan gaat het vaak "opeens" veel sneller op.
Aanbiedingen inslaan;
Veel producten zijn om de paar weken in de aanbieding. Vooral producten als pastasaus, kroepoek, mayonaise etc. of producten voor persoonlijke verzorging zoals
deodorant en shampoo zijn regelmatig in de aanbieding.
Maak er dan ook gebruik van. Zorg voor een voorraadje, dan kun je even vooruit tot de volgende aanbieding.
Zorg er wel voor dat je niet in de val trapt van producten die je toch niet gebruikt. Heel handig als de pastasaus 1 + 1 gratis is, maar als die potten uiteindelijk in de kast blijven staan en zelfs weggegooid moeten worden, dan ben je niet handig bezig.
Koop dus aanbiedingen als je ze sowieso al gebruikt en koop handig in. Niet teveel voorraad, maar wel genoeg.
Alles opmaken;
Ik plan in ons weekmenu regelmatig een restjes dag in. We gooien vaak nog veel weg, maar alles opmaken wat je in huis haalt is daarmee meteen de eerste besparing.
Soms loopt een week even anders, maar je kunt maaltijden altijd alvast maken en invriezen, dus maak de restjes op en gooi niks meer weg;
- Neem een restje van het avondeten mee naar je werk (of eet het thuis op als lunch)
- Maak van oud brood tosti's
of andere dingen
- Als de wortels oud worden, maak er dan een wortelsoep mee en vries in
- Doe dit ook met andere groenten die je niet opmaakt, bijna alles kan in de soep!
- Groenten kun je ook opbakken met wat kruiden en met kaas in een plakje bladerdeeg afbakken, zo maakte ik laatst de laatste uien op
- Van fruit dat bijna niet meer goed is, maak je smoothies
- Of je snijd het fruit in stukjes en doe dat in de vriezer om binnenkort
een smoothie te maken
- Zorg dat je voorraadkast overzichtelijk blijft, dan "verdwijnen" er geen potjes naar achterin de kast
- Als je dingen invriest, plak er dan een label op. Hou bij wat je in de vriezer hebt en maak het op tijd op
- Zet dingen die op moeten vooraan in de koelkast
Kijk om de paar dagen wat er op moet en maak er iets mee. Dat hoeft nog geen uurtje te kosten en voor je het weet gooi je niks meer weg, een win- win situatie!