Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Iedere week loop ik moeiteloos 60 km, mijn tips & tricks

Een paar jaar geleden ben ik begonnen met wandelen. Tijdens mijn middagpauze maakte ik een wandelrondje door de buurt... gewoon om even lekker buiten te zijn en daarna vol inspiratie weer verder te werken. Inmiddels wandel ik heel wat af. Ik besloot eens te bekijken hoeveel ik eigenlijk wandel en dit jaar (2024) kom ik tot nu toe uit op een gemiddelde van 8,7 km. per dag. Dat zijn ongeveer 12.000 stappen en 60,9 km. in een week. Dit gaat eigenlijk moeiteloos en dat typ ik niet om op te scheppen, maar wel om te laten zien dat het helemaal in mijn dagelijks leven is geïntegreerd.


Natuurlijk zijn er weken dat ik minder wandel. Er zijn ook weken dat ik meer wandel, dit is echt een gemiddelde. Wandelen is goed voor je gezondheid. Door te wandelen beweeg je op een matig intensief niveau. Dat betekent dat je hartslag wat verhoogd is en ook je ademhaling is versnelt, maar je kunt nog wel gewoon praten, je bent dus niet buiten adem.


Matig intensief bewegen heeft vele voordelen;


- Het is goed voor je hart en bloedvaten (je verlaagt hart en vaatziekten met 20 tot zelfs 30%)

- Het is goed voor je bloeddruk

- Je wordt fitter

- Je zit beter in je vel, bewegen is goed voor je mentale gezondheid

- Je slaapt beter en mensen die regelmatig bewegen leven over het algemeen langer


Hoe zorg ik ervoor dat ik zoveel beweeg?


Bij mij is het bewegen eigenlijk zo gegroeid. Ik ben er mee begonnen en ik vond het erg fijn. Ik hou van de frisse lucht en ik merkte dat als ik ging wandelen in mijn pauze, ik daarna beter en geconcentreerder door kon werken. Ik merkte nog veel meer voordelen;

- Ik kom meer buiten en zit minder in de auto

- Ik voel mij lekkerder in mijn vel

- Ik slaap beter en voel mij mentaal goed


Veel voordelen die eerder genoemd werden ervaar ik dus persoonlijk.


Maar zomaar even wandelen is niet zo gedaan. Met een gezin en alle drukte en verantwoordelijkheden die daarbij horen is het niet altijd gemakkelijk om de tijd te vinden. In sommige weken gaat het prima en heb ik alle tijd, in andere weken moet ik soms de wandelingen bij elkaar sprokkelen. Het helpt heel erg om het wandelen in mijn dagelijkse leven in te passen, zo gaat het eigenlijk ongemerkt. Dat doe ik op dit moment als volgt;


- Ik wandel iedere werkdag in mijn pauze


- Wij wonen sinds vorig jaar zomer in ons nieuwe huis, daar is een winkelcentrum vlakbij... met wandelen ben je er in 10 minuten. Ik wandel gemiddeld 3 keer per week naar het winkelcentrum. De ene keer om wat boodschappen te halen, de andere keer gaan de kinderen mee om een cadeautje voor een kinderfeestje te kopen. We wandelen eigenlijk altijd naar het winkelcentrum, de auto gebruiken wij daarvoor niet meer


- Onze kinderen sporten veel. Ook die tijd gebruik ik regelmatig om te wandelen. Als Sofie gaat dansen, dan wandel ik in de buurt van de dansschool. Als Sara naar atletiek gaat wandel ik rondjes om de atletiekbaan.... soms met andere ouders. Als Thijs gaat honkballen, dan wandel ik over het honkbal complex, niet altijd, maar wel regelmatig.


- In het weekend gaan we als gezin vaak naar het bos. Dan maken we een wandeling en gaan daarna iets drinken.... zo vinden de kinderen het ook nog leuk ;) Toen ze kleiner waren liepen we vaak een kabouterpad, dit zijn korte routes door het bos waarbij er kabouters te vinden zijn. Niet heel ver, maar wel leuk om te doen. Inmiddels wandelen we vaak gewoon een kant op, dan mogen ze om en om zeggen welke kant wij opgaan en zo maak je vaak een leuke wandeling.


Ook het wandelen naar verschillende speeltuinen vinden ze leuk. Als ze uitgespeeld zijn, dan wandelen we weer naar de volgende.


- Als Dustin vrij is, dan wandel ik vaak wat verder. Hij haalt de kinderen dan op en brengt ze weer weg, dat betekent dat ik wat minder op de klok hoef te kijken. Vaak wandel ik dan wel door de buurt, maar wel verder dan mijn normale lunch wandeling.


Tips als je wilt beginnen met wandelen;


Ben je nu ook enthousiast geworden? Dan is het beginnen met wandelen vrij simpel; Wandelen is namelijk 1 van de makkelijkste dingen om te gaan doen. Je stapt de deur uit en gaat wandelen. Lekker zittende schoenen zijn fijn, wandelschoenen zijn niet persé nodig.


De beste tip is dus om te beginnen, maar natuurlijk zijn er nog meer handige tips;


- Begin niet te enthousiast. Je kunt meteen 10 kilometer per dag lopen, maar de kans dat je dat volhoudt is heel erg klein. Begin rustig en wandel niet te ver, je kunt het prima rustig uitbreiden.


- Koop een smartwatch (affiliate) als je je stappen bij wilt houden. Ik vind het ideaal om 's avonds te kunnen zien hoeveel stappen ik heb gezet. Zo hadden wij laatst een luie zondag en had ik niet veel gedaan, maar 's avonds bleek ik toch nog ruim 8000 stappen te hebben gelopen, dat valt weer mee!


- Wandelen kost wel wat tijd (dat is een klein nadeel). Je kunt het daarom het beste integreren in je dagelijks leven. Kun je wandelend naar je werk? Kun je tijdens je lunchpauze wandelen? Kun je de boodschappen wandelend halen? Alles helpt mee en zo wandel je heel wat af.


- Wandel samen met iemand als je het lastig vindt om motivatie te vinden. Ik wandel zelf meestal alleen. Ik vind het heerlijk om een podcast of luisterboek op te zetten en te wandelen. Maar ik wandel ook weleens met een vriendin, dan kunnen we meteen gezellig bijkletsen en die afspraak staat gewoon vast in de agenda, dus die zegt niemand af.


- Wandel wanneer het kan.... en dat is bijna altijd. Met de nadruk op bijna. Ik wandel zelf niet als het heel hard regent (miezer regen kan prima met een capuchon op) en ook als het heel warm is, dan wandel ik liever vroeg in de ochtend of juist na het eten. Maar verder kan het eigenlijk altijd... bij wind, een beetje regen, bewolkt weer of juist zonnig weer. Wandel wanneer het kan en dat is dus vaker dan je denkt.


- Luister naar je lichaam. Hoewel wandelen een matig intensieve bezigheid is, kunnen blessures wel voorkomen. Luister dus goed naar je lichaam en neem even rust als je ergens pijn hebt. Ik heb zelf een paar weken last gehad van mijn knie en ik heb toen minder gewandeld.... even pas op de plaats. Inmiddels is dat helemaal weg en kan alles weer. Maar luister echt goed naar je lichaam, je wilt geen blessure oplopen die niet meer weggaat.


Ik hoop dat ik je met dit artikel ook enthousiast heb gemaakt! Veel wandelplezier.

Recept; Plaattaartjes met tomaat, olijven en mozzarella
door Doortje 29 jun, 2024
Vandaag delen we het recept voor deze heerlijke plaattaartjes met tomaat, olijven en mozzarella
Wil je vaker op vakantie? 4 tips om meer geld te sparen
door Doortje 26 jun, 2024
Vandaag geven we 4 tips om meer geld te sparen (gesponsord artikel)
Onze week; 10 jaar getrouwd, lekker bbqen en genieten van het weer!
door Doortje 25 jun, 2024
Weer een nieuw weekoverzicht. Kijk je mee?!
Recept; Brownies met maar 3 ingrediënten
door Doortje 22 jun, 2024
Vandaag delen we ons recept voor brownies met maar 3 (!) ingrediënten!
Zo organiseer je een gezellige brunch met de hele familie!
door Doortje 21 jun, 2024
Een gezellige brunch organiseren? Wij geven handige tips! (Gesponsorde blog)
Houdbaarheidsdatum, hoe zit het ook alweer?
door Doortje 20 jun, 2024
De houdbaarheidsdatums... hoe zit dat ook alweer? En hoe kunnen we minder voedsel verspillen?
Onze week; Kamp groep 8, Lego en vaderdag
door Doortje 18 jun, 2024
Een nieuw weekoverzicht. Kijk je mee?!
5 handige tips om makkelijk duurzamer te leven
door Doortje 17 jun, 2024
Wij delen vandaag 5 handige tips om duurzamer te leven (gesponsord artikel)
Recept; Jam koekjes
door Doortje 15 jun, 2024
Vandaag deel ik het lekkere recept om zelf jam koekjes te maken! Erg lekker en makkelijk te maken. Bak je gezellig mee?!
Drukke dag gehad? Zo neem je tijd voor jezelf
door Doortje 14 jun, 2024
Na een drukke dag is rust belangrijk, wij geven tips om je te helpen ontspannen! (Gesponsord artikel)
Show More
Share by: