Een tijdje geleden las ik over het eten van 30 planten per week. Dat klinkt een beetje mysterieus, maar ik besloot mij er eens in te gaan verdiepen. Bij een gezonde levensstijl horen veel groenten en fruit en variatie is belangrijk, omdat iedere groenten of iedere soort fruit andere vitaminen en mineralen bevat. Planten in dit geval is een verzamelnaam voor een heleboel gezonds; groenten, fruit, noten, zaden, granen, peulvruchten en kruiden... je kunt daar dus gemakkelijk mee variëren.
Waarom is het zo belangrijk om genoeg "planten" te eten?
Uit onderzoek is gebleken dat 70% van je weerstand in je darmen wordt gepaald, dat betekent dus dat je je weerstand echt kunt verbeteren met een goede darmgezondheid. En nee, daar voorkom je niet alles mee, maar de verschillende planten bevatten vitaminen, mineralen, zijn ontstekingsremmend en bevatten veel vezels, dat helpt allemaal mee om je darmen gezond te houden. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die gemiddeld 10 soorten "planten" per week consumeren een mindere gezondheid hebben dan mensen die er zo'n 30 per week consumeren.
Hoe zorg je ervoor dat je meer "planten" binnen krijgt?
Om je gezondheid te verbeteren, zou je dus meer groenten, fruit, noten, zaden, granen, peulvruchten en kruiden moeten eten. Gelukkig zijn dat er zoveel, dat je door alles te consumeren het variëren meteen een stuk makkelijker maakt. En neem deze tips ook eens mee;
- We eten vaak hetzelfde (ontbijt) varieer met verschillende soorten fruit in je yoghurt of kwark.
- Kies tussendoor vaker voor een stuk fruit of snoepgroenten
- Serveer bij de avondmaaltijd meerdere soorten groenten. Dat kan ook 1 warme groenten zijn en daarnaast nog een aantal rauwe snack groenten.
- Kies bij de lunch voor een salade met verschillende soorten groenten
- Maak eens een smoothie, daar kun je veel verschillende groenten en fruitsoorten in kwijt en je krijgt meteen een hele hoop variatie binnen.
- Neem minder vlees en eet meer groenten en peulvruchten.
- Snack pitten tussendoor... denk aan de good old zonnebloempitten, maar ook bijvoorbeeld pompoenpitten
- Gebruik veel kruiden en specerijen door het eten. Maak zelf pesto met pijnboompitten en strooi rijkelijk kruiden in de pan. (ook de gedroogde versie kan prima)
- Kies als broodbeleg voor hummus of fruit. Een boterham met aardbeien is altijd populair.
- Maak een weekmenu en zorg dat je rekening houdt met variatie. Eet de ene dag een salade met veel groenten en de andere dag een soep met veel groenten, kruiden en specerijen. Vervang aardappels eens door zoete aardappels, maak een traybake uit de oven met verschillende soorten groenten en gebruik bij het koken altijd ui en knoflook.
Uit welke soorten kun je kiezen?
Je leest regelmatig over het eten van de regenboog (eat the Rainbow) en dat is belangrijk voor de variatie. Door verschillende kleuren te kiezen ben je goed op weg. Hieronder een aantal voorbeelden... maar er zijn er natuurlijk nog veel meer!
Fruit;
Banaan - Appel - Peer - Mandarijnen - Sinaasappels - Aardbeien - Frambozen - Bramen - Meloen - Kiwi - Watermeloen - Perzik - Abrikoos - Kersen - Ananas - Passievrucht - Cranberry's - Grapefruit - Druiven - Kaki - Pruimen - Mango - Blauwe bessen - Rode bessen
Groenten;
Broccoli - Bloemkool - Wortel - Sperziebonen - Doperwtjes - Rode kool - Witte kool - Spitskool - Boerenkool - Ui- Knoflook - Gember - Komkommer - Tomaat - Paprika - Avocado - Prei - Spinazie - Bieten - Verschillende soorten sla - Witlof - Courgette - Champignons - Pompoen - Mais
Noten;
Hazelnoten - Macadamia - Pistachenoten - Amandelen - Walnoten - Cashewnoten - Paranoten - Pinda's (officieel geen noten, maar vaak wel in deze groep genoemd en erg gezond!)
Pitten/ Zaden;
Pompoenpitten - zonnebloempitten - Pijnboompitten - Chiazaad - Sesamzaad - Lijnzaad - Maanzaad
Bonen;
Kidneybonen - Witte bonen - Bruine bonen - Tuinbonen
Granen;
Spelt - Quinoa - Gierst - Boekweit
Hoe hou je de kosten onder controle?
Ik schrijf natuurlijk vaak over besparen en de kosten van de boodschappen. Als je dit zo ziet, dan zou je denken dat je een fortuin kwijt bent, maar dat valt gelukkig heel erg mee. Je kunt de kosten onder controle houden door met het seizoen mee te eten. Winterpeen en boerenkool in de winter. Aardbeien en meloen in de zomer... en door aanbiedingen in te slaan, dingen in te vriezen en groots in te kopen. Op die manier hoeft het gezonder leven helemaal niet duurder te zijn dan de tijd waarin je ontbijt bestond uit boterhammen met pindakaas (best gezond die 100% pindakaas) en je avondeten een zak chips was ;)