Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

De 30 beste tips om al je restjes op te maken!

De 30 beste tips om al je restjes op te maken
Restjes hebben we allemaal wel eens over. Als er iemand plotseling niet mee eet of er wordt minder gegeten. Sommige dingen kook ik sowieso "groots"... zoals soepen of pastasaus, om een paar bakjes in te vriezen. Dat is altijd handig om te hebben staan. Heel veel restjes kun je opmaken of verwerken in een ander gerecht, ik help je vandaag op weg met maar liefst 30 beste tips om al je restjes op te maken. 

1. Plan een restjes dag in. 
Als je ook altijd een weekmenu maakt, hou dan 1 dag vrij voor een restjes dag. Ik doe dat vaak op de dag voordat de boodschappen weer komen (om alles even op te maken) of op drukke dagen met zwemles en weinig tijd om te koken. Soms hebben we minder restjes dan gedacht, maar dan zoeken we in de vriezer... of maken we een tortilla met aardappels, ui en ei... die hebben we altijd wel in huis. 

2. Vries je verse brood in, dat scheelt oud brood. Ik haal er soms teveel brood uit en van het brood maken we dan croutons voor in de salade

3. Of ik maak wentelteefjes met kaneelsuiker voor de lunch

4. Je kunt ook aan de slag met zoete smaken, een broodpudding als toetje is heerlijk! 

5. En wat dacht je van een tosti, onze kinderen zijn er gek op. Niet alleen de ham en kaas variant, maar ook allerlei andere smaken; geitenkaas en honing, oude kaas en chilisaus, chocoladepasta met banaan... en ga zo maar door. 

6. Met warm weer wordt het fruit op de fruitschaal sneller rijp, dan kan het zomaar zijn dat je iets snel op moet maken, maar 10 bananen op een dag is misschien een beetje teveel van het goede. Ik vries rijpe bananen altijd in en gebruik ze dan bevroren voor een smoothie

7. Met bevroren bananen kun je ook een bananenbrood maken, lekker met chocolade erdoorheen

8. Wist je dan bananen ook geprakt in het pannenkoekenbeslag kunnen? Je maakt dan lekkere bananen pannenkoeken, die meer vullen dan "gewone pannenkoeken" 

9. Wij kopen altijd een blok kaas en daar blijft ook altijd een stukje van over. Vaak bleef dat liggen totdat iemand het zat was en het stukje weggooide... inmiddels snijd ik het laatste stukje in blokjes en rasp de kaas met zo'n handig handraspertje. De kaas gaat in een bakje in vriezer (het is heel makkelijk in te vriezen) en de geraspte kaas gebruiken we voor verschillende gerechten... zoals bijvoorbeeld de wrap taart

10. Wist je dat je heel veel kunt invriezen? Restjes groenten gaan ook in de vriezer en die verwerk ik tot soep als er veel groenten liggen.

11. Ook verse kruiden kun je invriezen. Of je nou een bakje koopt in de supermarkt of ze vers uit de tuin haalt, je hebt vaak een hele hoop kruiden die je niet allemaal in 1 keer gebruikt. Doe ze in de vriezer en haal er iedere keer wat uit wanneer je kruiden nodig hebt.

12. Heb je geen ruimte in de vriezer? Dan kun je kruiden ook drogen in de oven. Zet de oven op een lage stand en droog de kruiden in ongeveer 3 uur. Je kunt ze dan in een kruidenpotje bewaren.

13. Of vries de kruiden in ijsblokjes in, je vult de vorm dan verder met boter.  Die kun je gemakkelijk gebruiken in verschillende gerechten. 
Kruiden bewaren

14. Je kunt kruiden ook alvast verwerken. Als ik basilicum goedkoop op de kop kan tikken, dan maak ik een heleboel pesto en vries dat in porties in.


15. Fruit uit eigen tuin is heerlijk, maar wel vaak veel tegelijk! Wij plukken in de zomer iedere dag frambozen, aardbeien en aalbessen uit de tuin. Aan het eind van de zomer komen er bramen bij. Alles wat niet opgaat, wordt bewaard in de vriezer en daar maken we eens in de zoveel tijd jam van. Meestal is de voorraad op voordat de nieuwe voorraad in de volgende zomer bijna rijp is.


16. Ik vries ook weleens frambozen of aardbeien in, in ijsblokjes. Lekker om te laten ontdooien in koud water in de zomer. Dan heeft het water een extra lekker smaakje.


17. Gekookte eieren worden vaak weggegooid, maar wist je dat je ze prima een paar dagen kunt bewaren in de koelkast? Ik kook op zondagochtend altijd wat eieren en wat er overblijft gaat in de koelkast, die eieren eten we de dagen daarna op brood op.


18. Of ik maak er een simpele eiersalade van met mayonaise, paprikapoeder, peper, zout en augurk (dat zure is echt heerlijk, ik ben er dol op!) De eiersalade kan ook op brood of op een toastje.


19. Je hoeft niet altijd iets nieuws te maken met restjes. Dustin neemt regelmatig een restje pasta mee voor de lunch naar zijn werk en ik eet als lunch ook vaak een restje van de dag ervoor.


20. Heb je yoghurt die bijna over de datum is? Dan is het tijd om hem op te maken... maak een smoothie met yoghurt als basis of schep een lepeltje yoghurt in de soep.


21. Of maak er een soda brood mee! Super makkelijk en je kunt er veel yoghurt "in kwijt". Zo'n brood is snel gemaakt. Dit brood kun je dan gemakkelijk nog 2 dagen bewaren.


22. Als wij teveel melk hebben, dan bak ik pannenkoeken of poffertjes


23. Voor veel recepten heb je een half blikje tomatenpuree of bijvoorbeeld een driekwart bekertje creme fraiche nodig. Ik weet altijd zeker dat als ik de rest in de koelkast zet, het niet op gaat. Als het dus geen probleem is met het recept, gebruik ik gewoon het hele blikje of bekertje, zo zorg ik ervoor dat dit in ieder geval geen restjes worden die weggegooid worden.


24. Heb je citroenen of citroenschillen over? Doe er een paar in je waterkoker, even laten koken met water erbij en laten afkoelen, dan is je waterkoker meteen ontkalkt.


25. Citroenschillen of sinaasappelschillen (of schillen van mandarijnen) kun je gemakkelijk raspen en invriezen, handig om te gebruiken als je gaat bakken.

26. Wist je dat je citroen en sinaasappel schillen ook kunt drogen in de oven? De gedroogde sinaasappel kun je gebruiken voor in de thee.


27. En ook fruit kan gedroogd worden in de oven, dan maak je het langer houdbaar en kinderen vinden gedroogd fruit vaak lekker als tussendoortje!


28. Een restje aardappels kun je de volgende dag opbakken. Of je snijd ze in dunne schijfjes en laat ze krokant worden in de oven voor zelfgemaakte chips. (lekker met grof zeezout)


29. Liggen de aardappels iets te lang en hebben ze al uitlopers? Je kunt ze eraf snijden en de rest van de aardappels nog eten. Of je stopt ze in de tuin in de grond (of in een moestuin bak) en over een paar maanden heb je allemaal nieuwe aardappels, vers uit eigen tuin.


30. Heb je een restje pasta of rijst over? Dat is vaak niet lekker om in te vriezen, maar je kunt er wel nog iets lekkers mee maken. Met rijst maak je gemakkelijk een lekkere salade met olijven, paprika en blokjes ham. En met de pasta maak je een lekkere salade met bijvoorbeeld tomaat, paprika en een schepje pesto.


Zo zie je maar, je kunt enorm veel doen met restjes die je over hebt! Wij zorgen er zo voor dat we minder weggooien en minder kwijt zijn aan de boodschappen, omdat we alles wat we kopen ook echt opmaken, ideaal.

Onze week: Nieuw bed, kermis, naar de boerderij en uit eten
door Doortje 1 april 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Recept; Paascake
door Doortje 29 maart 2025
Het eerste paas recept van dit jaar; Paascake!
Zo zorg je voor een warm welkom bij je voordeur
door Doortje 28 maart 2025
Vandaag geven wij tips voor een warm welkom bij je voordeur (Gesponsord artikel)
5 x hier geven wij wel graag geld aan uit
door Doortje 27 maart 2025
Wij besparen graag, maar aan deze 5 dingen geven wij veel geld uit!
Onze week: Naar de kapper, koffie, een medaille en kinderfeestje!
door Doortje 25 maart 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
De kracht van regelmaat en orde
Een van de meest effectieve manieren om je huis fris en schoon te ho
door Doortje 24 maart 2025
Vandaag delen wij tips om je huis fris en schoon te houden (gesponsord artikel)
Recept: chocolade, hazelnoot cups
door Doortje 22 maart 2025
Vandaag delen wij het recept voor hele lekkere chocolade, hazelnoot cups!
Mijn 10 favoriete basis producten voor in de keuken
door Doortje 20 maart 2025
Sommige producten mogen nooit ontbreken in de keuken en zijn altijd in huis... vandaag vertel ik je welke 10 producten dat bij ons zijn!
Onze week: Veel werken, shoppen en schoolvoetbal!
door Doortje 18 maart 2025
Een nieuw weekoverzicht. Kijk je mee?!
Recept: Speculoos koffie
door Doortje 15 maart 2025
Vandaag delen wij het recept voor een heerlijke speculoos koffie! Luxe koffie voor thuis...
Show More
Share by: