De laatste weken is er enorm veel nieuws over de gasprijzen; ze stijgen enorm! Doordat de vraag groeit omdat veel bedrijven na corona weer volop gaan draaien, we vorig jaar meer hebben verbruikt en we geen gas meer uit Groningen winnen (en we dus meer gas moeten inkopen) stijgen de prijzen naar recordhoogtes. Terwijl de herfst en de winter nog moeten beginnen. Dat is geen fijn nieuws, maar gelukkig valt er genoeg te besparen op je gas en elektra rekening. Met een aantal aanpassingen en goed opletten zorg je ervoor dat jouw rekening niet tot recordhoogtes stijgt. Met deze 5 tips ben je in ieder geval al goed op weg;
1. Isoleren door middel van triple glas
Met goede isolatie zorg je ervoor dat de temperatuur in huis aangenaam blijft en je niet de hele dag door hoeft te stoken. Je kunt isolatiemateriaal laten aanbrengen in de spouwmuren of in je kruipruimte, maar je kunt ook je ramen beter isoleren. Veel woningen hebben momenteel dubbel glas, maar de
triple glas prijs
valt reuze mee. Triple glas zorgt voor extra isolatie (warmte en geluidsisolatie) en kan in ieder kunststof kozijn geplaatst worden, zo houd je de warmte lekker binnen. Je kunt zelfs
online glas bestellen, dan kun je gemakkelijk de juiste maat bestellen en zit je voordat je het weet lekker warm.
2. Maak gebruik van de zon
Als je ramen hebt waar de zon lekker door schijnt, maak dan vooral in de herfst en de winter gebruik van de zon. Gooi de gordijnen open, zodat de warmte naar binnen kan. Doe de gordijnen weer dicht als de zon wegdraait of als het avond wordt, dan blijft de warmte goed hangen. Wij doen dit nu al jaren en doen zelfs in de winter vaak pas ’s avonds de verwarming aan.
3. Ventileren
Het lijkt misschien wat tegenstrijdig, maar ventileren is ontzettend belangrijk (dat hebben we in de corona tijd wel geleerd) Zorg ervoor dat je goed ventileert, anders blijft er veel vocht in huis hangen. Veel vocht in huis kan vervelende klachten veroorzaken; zoals hoofdpijn en slapeloosheid. Daarnaast kunnen er schimmels ontstaan. Door goed te ventileren zorg je dat de lucht in huis droog blijft en droge lucht verwarmt beter. Dat betekent dat als je de verwarming aan zet, het sneller warm is in huis.
4. In de keuken
Wij koken nog op gas, maar ook in de keuken is er genoeg te besparen. Ik kook altijd met de deksel op de pan en als het water kookt, dan draaien we het gas uit. Wist je dat alles gewoon gaar wordt? Het duurt alleen iets langer, maar het scheelt zoveel gas! Zorg er ook voor dat je een goede pan uitkiest (bij een grotere pan duurt het langer voordat het water kookt) en kook als het even kan meerdere dingen bij elkaar. De pasta en de groenten kan bijvoorbeeld prima in 1 pan.
5. In de badkamer
Tijdens het douchen en badderen verbruik je natuurlijk ook aardig wat gas. Ik hou enorm van een lekkere warme douche (zeker in de winter) maar als er bespaard moet worden, dan letten we extra op. Niet te lang onder de douche, want haren wassen hoeft geen uren te duren… Daarnaast zetten we de wasmachine altijd meteen aan als we onder de douche stappen, uiteraard gaat die netjes op het eco- programma. Dan verbruikt de wasmachine minder water en elektra.
Ons verbruik;
Een gemiddeld gasverbruik voor een gezin ligt rond de 1239 m3. per jaar en qua elektra ligt dit gemiddelde op 2730 kWh.
Het afgelopen jaar hebben wij 579 m3 gas en 2267 kWh verbruikt, dit is uiteindelijk vergelijkbaar met het verbruik van 1-2 personen, terwijl wij toch echt met zijn vijven zijn. Dus door deze tips mee te nemen kun je je verbruik lekker naar beneden krijgen, dan hebben al die record prijzen weinig invloed op je rekening en dat is mooi meegenomen, succes!