Vandaag delen we weer een ideale bespaar tip; Kook voor 2 dagen. Door grotere hoeveelheden tegelijk te koken, bespaar je op gas (of elektra) en een grotere maaltijd is vaak goedkoper dan producten in te kopen voor 2 verschillende maaltijden.
Ik kook regelmatig voor meerdere dagen en ik krijg altijd de vraag of ik het dan niet saai vind; twee keer achter elkaar hetzelfde eten is voor veel mensen geen aantrekkelijke gedachte. Gelukkig hoeft dat ook niet! Ik kook bijvoorbeeld een grote maaltijd op maandag, dan eten we dinsdag weer iets anders en woensdag hetzelfde als op maandag. Dat betekent dat je toch varieert, maar wel regelmatig voor 2 dagen kunt koken.
Je kunt er ook voor kiezen om een grotere maaltijd te koken en de rest in te vriezen. Dan hoef je op een andere dag alleen maar de maaltijd te verwarmen, dat scheelt ook nog eens lekker veel tijd, ideaal voor drukke dagen.
Veel maaltijden kun je gemakkelijk voor 2 dagen bereiden. Een echt AGV'tje (aardappels, groenten en vlees) is lastig, maar verder zijn er echt heel veel mogelijkheden. Ik zet graag heel veel ideeën voor je op een rij;
Pasta;
Een grote pan pasta is altijd een goed idee. Of je nu een lekkere groentesaus maakt of kiest voor pasta met pesto, je kunt pasta gemakkelijk in grotere hoeveelheden koken. Op de tweede dag warm je de pasta op, rasp je er wat verse Parmezaanse kaas overheen en je bent klaar. Ook van bijvoorbeeld lasagne kun je gemakkelijk in 1 keer 2 schalen maken.
Wil je een pasta maaltijd invriezen, kies er dan voor om een heleboel saus te maken, dan hoef je alleen de pasta te koken (en dat is vers echt het lekkerste)
Curry's;
Bij het maken van een grote pan curry, ruikt het huis altijd zo lekker! En nog een groot voordeel; Je kunt curry gemakkelijk vegetarisch maken, dat is voor je budget ook een mooi voordeel.
Maak een grote pan, eet de curry met naanbrood of met rijst en vries nog een aantal bakjes in.
Stamppotten;
Als het najaar straks weer begint, dan staan er hier weer stamppotten op het menu. In de zomer kiezen we nog weleens voor andijvie stamppot, maar verder vinden we het een echte wintermaaltijd. Wij maken altijd 2 grote pannen vol, waar wij dan 2 dagen van eten en daarna nog wat van invriezen (als er nog over is)
Populair hier in huis zijn de echte boerenkoolstamppot, zuurkoolstamppot en hutspot. (En hutspot is, als je zelf de uien en winterpeen snijdt, ook nog eens heel voordelig)
Soepen;
Soep... je bent er gek op (zoals wij) of je vindt het niet echt een avondmaaltijd. Als je wel graag soep voor de avondmaaltijd op tafel zet, dan heb je een voordelige maaltijd die je ook nog eens makkelijk in grote hoeveelheden kunt maken. Een broodje, gebakken ei of een tosti erbij en je hebt een goede maaltijd.
Wij kiezen vaak voor wortelsoep of tomatensoep.
Pizza of Quiche;
Een pizza zelf maken is hartstikke leuk om te doen (en erg lekker). Het deeg is niet moeilijk om te maken en je kunt er allerlei pizza's mee maken. Het is misschien geen maaltijd om meteen 2 dagen na elkaar van te eten, maar maak maar een voorraadje en vries ze in.... veel goedkoper dan bestellen en lekkerder dan een diepvriespizza uit de supermarkt.
Quiche maken is altijd even een werkje, maar ik zet er tegenwoordig 2 of zelfs 3 tegelijk in de oven. Ook een quiche kun je prima invriezen of de dag daarna nog eten. (Koud zijn ze ook erg lekker!!)
Salades;
We sluiten af met een echte zomerfavoriet; salades. Kies je voor allemaal rauwe ingrediënten, dan hoeft het gasfornuis helemaal niet aan en anders maar eventjes. Ik maak in de zomer graag grote bakken salades... met een stokbroodje ben je dan meteen klaar. En je kunt zo goed variëren;
- Griekse salade
- Ceasar salade
Varieer om lekker veel verschillende groenten binnen te krijgen en vergeet niet om wat dingen uit te proberen.
Je kunt dus heel veel maaltijden prima voor 2 keer tegelijk koken. Goedkoper, makkelijker en besparend voor je energierekening, zo'n voordeel kunnen we allemaal wel gebruiken inmiddels!