In een druk gezin komt het regelmatig voor dat we ’s avonds minder tijd hebben om te koken. Met sport en sociale afspraken zijn er dagen bij dat alles even snel moet, omdat de kinderen dan ook nog een beetje op tijd in bed liggen. Daarnaast koken wij regelmatig 1 keer een grotere hoeveelheid om daarna nog een dag van te eten of in te vriezen, het bespaart namelijk ook nog eens wat geld. Maar niet ieder gerecht is geschikt om 2 keer van te eten… Om je op weg te helpen vertel ik je vandaag over 10 gerechten die je 1 keer kunt koken en er gemakkelijk 2 keer van kunt eten;
1. Stamppot
De herfst en de winter zijn het echte stampotten seizoen! Hier thuis zijn we dol op boerenkool en zuurkool, maar probeer ook eens iets anders uit… ik maakte eerder al een rode kool stamppot en een stamppot met pompoen en geitenkaas. Er is zoveel te verzinnen! Wij maken soms ook gewoon 2 soorten tegelijk, dan kan iedereen kiezen en de volgende dag kiezen we allemaal opnieuw, ideaal.
2. Stoofpotten
Dustin maakte laatst een geweldige stoofpot met hele simpele ingrediënten. Natuurlijk ging er lekker vlees in, maar ook ui, winterpeen en aardappel. Goedkope groenten die na al die tijd pruttelen ook heel erg lekker waren! Stoofvlees vind ik ideaal om groots te maken, want het kost nu eenmaal best veel tijd, dan kun je er ook maar beter 2 keer van eten.
3. Soep
Wij zijn dol op soep en ik weet dat niet iedereen het een volwaardige maaltijd vindt, helemaal prima natuurlijk! Maar een
simpele tomatensoep of juist een stevige maaltijdsoep kan wat ons betreft altijd! Een lekkere linzensoep, minestrone soep of natuurlijk erwtensoep maken we in grote hoeveelheden. Er wordt veel ingevroren, want soep is ook zo lekker als gezonde lunch, maar we eten er ook gerust meerdere dagen van.
4. Quiche
Ik maak tegenwoordig meerdere quiches tegelijk, als de oven toch aan staat, dan kun je natuurlijk prima meerdere quiches tegelijk bakken (scheelt ook nog wat elektra kosten)
De mediterrane quiche
waarvan ik het recept heb gedeeld, is nog steeds mateloos populair. Honderden keren per week wordt deze door jullie gemaakt! Maak er dus gerust eens 2 of zelfs 3 tegelijk.
5. Pasta
Een grote pan pasta, daar kun je onze kinderen voor wakker maken! Ze houden enorm van pasta met
verse pesto, maar ook met tomatensaus vinden ze het erg lekker. Ik maak dus vaak een hele pan vol. Lasagne wordt hier ook regelmatig gegeten en daar kun je ook gerust 2 schalen van maken. Lekker veel groenten erin, lekker veel tomatensaus en natuurlijk lekker veel kaas, onweerstaanbaar!
6. Nasi of Bami
Als we weleens bestellen bij de plaatselijke Chinees, dan wordt er altijd extra nasi en bami besteld, maar we maken het gerust ook regelmatig zelf. De ene keer doen we er kip in en de andere keer bak ik er een eitje bij. We kiezen vaak voor veel bijgerechten zoals plakjes komkommer, kroepoek, satè saus, gebakken uitjes en atjar, helemaal geen straf om vaker te eten!
7. Wraps
Als we wraps maken, dan kopen we altijd een voordeel pak met 12 stuks. Vaak gebruik ik 2 pakken en vul ik ze met een lekker groentemengsel. Met ui, knoflook, paprika, mais en lekkere bonen. Een hele pan vol met de vulling zorgt ervoor dat we daarna met zijn allen kun oprollen. Alles nog even in een ovenschaal en met wat kaas eroverheen lekker goudbruin bakken in de oven. De kinderen eten er tegenwoordig heel graag knoflooksaus bij en wij gaan zelf vaak voor de pittige chili saus. Een aantal ovenschalen vol zorgen ervoor dat we alles 1 keer maken en het verderop in de week zo even kunnen opwarmen in de oven.
8. Salades
De zomer is echt ideaal voor salades, maar ook in het najaar zijn ze nog heerlijk! We kiezen voor goed vullende maaltijdsalades zoals
pastasalade of
panzanella
(zo lekker met de knoflook croutons!) en ik maak altijd een enorme schaal vol… stokbroodje in de oven, misschien nog een stukje vlees op de grill? Het duurt in ieder geval niet lang voordat je de tweede dag aan tafel kunt.
9. Pizzadeeg
Wij maken regelmatig
zelf pizza deeg (of deeg waar we focaccia van maken) en dat is altijd even een werkje, maar echt veel lekkerder (en goedkoper) dan kant en klaar deeg. Gelukkig kun je deeg goed bewaren of invriezen. 2 dagen pizza vindt niemand hier erg, want ook dat kan prima gezond. We maken pizza’s met lekker veel groenten… paprika, courgette, champignons, olijven etc. Met een lekkere salade met tomaat, mozzarella en basilicum erbij heb je een prima maaltijd.
Het deeg haal je de tweede dag zo uit de koelkast of de vriezer en na het uitrollen is het alleen nog een kwestie van beleggen, op de pizzasteen in de oven en lekker aan tafel.
10. Chili
Wij aten vroeger vaak chili con carne, de laatste jaren waren we het recept een beetje “vergeten”, maar inmiddels staat het weer regelmatig op het weekmenu. En het mooie hiervan is dat je een grote pan vol kunt maken en lekker kunt variëren met de verschillende bijgerechten. We eten de chili vaak met rijst, maar ook weleens met een stokbroodje, lekker dippen in de saus en als je toch een pan vol hebt staan, hoef je alleen even een stokbroodje af te bakken.
Met deze 10 gerechten kun je dus gerust kiezen om ze in grote hoeveelheden te maken en dat de dat daarna nog een keer te eten. Het is makkelijk op drukke dagen, het is goedkoper en het scheelt een keer koken, mooi meegenomen.