Te weinig buiten spelen?!

 

Afgelopen week kwam er in het nieuws dat kinderen de afgelopen 5 jaar steeds minder buiten spelen. Niet heel gek natuurlijk aangezien er de afgelopen 5 jaar ook steeds meer beschikbaar is qua schermen binnenshuis. Maar aan de andere kant enorm zonde, ik ben echt fan van buiten spelen, dat weten jullie vast inmiddels wel! En ik probeer toch altijd met de kinderen lekker naar buiten te gaan.


In de herfst en de winter kan dat niet altijd heel makkelijk. Maar meestal is er tussen de buien door altijd wel even tijd om naar buiten te gaan. Ik hou er zelf ook enorm van om buiten te zijn. Van een hele dag binnen zitten word ik ontzettend duf. Lekker de frisse lucht in en het liefst even bewegen (wandelen of fietsen) doet mij altijd goed. 


Voor kinderen is het ook fijn om lekker buiten te spelen. Frisse lucht, maar natuurlijk ook beweging en spelletjes doen zijn goed voor de ontwikkeling en gezondheid. Thijs speelt op school ook veel buiten en de meiden op het kinderdagverblijf ook heel veel. Ik ben blij dat ze allemaal juffen hebben die dat ook belangrijk vinden. Op de dagen dat ze thuis zijn gaan we dus ook regelmatig naar buiten, ik denk dus dat ze, zeker in de lente en de zomer meer dan genoeg buiten spelen. 


Het belangrijkste vraagstuk hierbij is voor ons momenteel niet hoeveel ze buiten spelen, maar vooral hoe... en dan heb ik het met name over Thijs. Wij wonen aan een redelijk drukke weg en hij speelt graag buiten. Er zijn overal speeltuintjes te vinden, maar ik ga nog altijd met hem mee. (al ben ik daar 1 van de weinige ouders) Vorige zomer speelde hij weleens bij het speeltuintje schuin tegenover ons huis, dan zat ik in de voortuin en kon ik hem zien. Dat voelt dan soms een beetje stom, maar ik vind hem ook nog erg jong om hem alleen over straat te laten. Het heeft allemaal te maken met loslaten en dat blijft natuurlijk lastig ;) 


Spelen jullie kinderen genoeg buiten? Of zitten ze liever binnen? Voor het leukste buitenspeelgoed kun je hier terecht! Reacties

anne op 19-04-2018 07:03

Zodra het lekker weer is promoot ik het buiten spelen. Achter de tablet/telefoon mogen ze 30 minuten per dag. Ik woon zelf in een rustige 30 km wijk en de speeltuin is 70 meter lopen ofzo. Maar ik loop wel mee. Kinderen zijn nu 7 en bijna 5. De oudste6mag sinds ze 7 is nu alleen naar de speeltuin maar ik check dan nog wel 1x of ze er ook echt is. 

Ik vind het veel te gevaarlijk om ze jonger al alleen te laten gaan.

Janneke op 19-04-2018 07:08

Ze zouden heel graag buiten spelen maar met 12 wordt dat lastig. De speeltuin is voor kleuters ingericht, (lage schommels, kleine glijbaan en een zandbak maar geen veldje om wat anders te doen, al eens een slungel van 1.60 op een wipkip gezien?) De andere plekken zijn ingenomen door de wat oudere pubers die daar roken/blowen en gaspatronen gebruiken. Verder is er niet zo veel. Fietsen door de wijk gaat niet want die is voordurend onder verbouwing. Tel daar nog een stevige portie huiswerk bij op (gemiddeld 1.5 uur per dag) en je houd weinig tijd over om nog lekker buiten te spelen. Van hun 11e (eerste jaar middelbare) tot een stuk later is er weinig ruimte naast school, huiswerk, sport en bijbaan. 

Daantje op 19-04-2018 09:05

Zoontje speelt zeker vaak buiten. ik vind het zelf ook heerlijk om in de tuin te zitten en lekker een boekje te lezen terwijl hij zich buiten vermaakt. Helaas alleen geen speeltuintje in de buurt, maar in de zomer is de buitenspeeltuin hier 5 minuten vandaan geopend, dus dan gaan we daar ook vaak heen

martine op 19-04-2018 10:48

Onze kinderen speelden heel veel in de tuin zelfs bij regen (met paraplu) of koud weer : voetballen, fietsen in het gras, spelen op glijbaan en schommel, zandbak en vooral kampen bouwen met allerhande oude doeken waren favoriet. Ze hadden zelfs elk een zaklamp die ze gebruikten als het begon donker te worden en een walkie talkie om tegen elkaar op afstand te kunnen spreken. Leuke tijden waarin ze twee handen op één buik waren. Jammer genoeg hebben ze nu zo goed als geen contact meer met elkaar.....  

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Nieuwste artikelen;Hoi! Leuk dat je een kijkje neemt op mijn blog. 

Ik ben Doortje en ik ben 30 jaar, Moeder van Thijs (2012) en onze tweeling Sara & Sofie (2015) 

Elke dag publiceer ik een artikel om 6u over mijn leven, gezonder leven, het moederschap, huishouden, recepten, bewust leven, de financiën en nog veel meer. 

Daarnaast vind je hier regelmatig plogs & vlogs.

Lees en kijk gezellig mee, je bent van harte welkom! 

Instagram
Bekijk ook onze YouTube video's!
Follow