Brood van gisteren, zou jij het kopen?!

 

Ik had het al vaker zien liggen bij de supermarkt bij Thijs zijn school; een stelling met brood van gisteren. Ik had er eigenlijk nog nooit een kijkje genomen, maar laatst nam ik er iets van mee...


Supermarkten hebben vaak veel brood over. De openingstijden zijn steeds ruimer (zo is de Albert Heijn hier verderop bijvoorbeeld iedere dag van 7.00u tot 22.00u geopend!) en de klanten verwachten ook altijd verse producten te kunnen kopen. Er moet volgens mij nog brood beschikbaar zijn vlak voor sluitingstijd. Het is dus geen wonder dat dat vaak niet verkocht wordt en overblijft. 


Naar mijn weten wordt dit brood normaliter weggegooid, of verwerkt tot bijvoorbeeld veevoer (dit was altijd zo bij mijn ouder werkgever in de catering) Dat is natuurlijk een mooi initiatief. Weggooien vind ik wel erg zonde, maar het gebeurt natuurlijk heel veel. 


En nu ben ik dus eens gaan kijken bij het schap met het brood van gisteren. Er was niet veel keus en dat is misschien juist wel een goed teken, maar ik nam voor het eerst iets mee; bruine bolletjes. De kinderen zijn er dol op en wij hebben dat niet standaard in huis. Brood is er altijd, maar dan een gewone boterham. Regelmatig koop ik iets "bijzonders" zoals croissantjes, kaasbroodjes of bolletjes. De kinderen zijn dus altijd blij als ik dat meeneem ;) 

 

Zelf brood bakken?! 

 

En nou moet ik eerlijk bekennen dat die bolletjes bij ons ook niet altijd dezelfde dag op gaan. We eten ze gerust nog de volgende dag en ik doe ze ook weleens in de vriezer. Nu nam ik een zak bolletjes mee voor € 0,40. Dustin nam er een paar mee naar zijn werk voor de lunch, de kinderen aten er een paar en ik ook. Die zak was dus dezelfde dag nog leeg, helemaal prima.


Ik vind het een mooi initiatief en ik zal zeker vaker eens gaan kijken of er lekker brood bij ligt. Zou jij het meenemen? Brood van gisteren? 
Reacties

Thea op 05-04-2018 09:09

Jahoor, zou ik gewoon doen. In de supermarkt bij ons wordt het brood na 4 uur afgeprijsd en meestal koop ik dan een brood. Daar doen we 4 dagen mee en ik vries het niet in. Dus eigenlijk eten we meestal brood van eergisteren😉

Adrianne op 05-04-2018 10:25

Nee, want ik bak m'n brood zelf ;)... Voorheen wel, dan ging ik voor sluitingstijd en kocht dan al m'n boodschappen en probeerde dan ook 35%korting-brood te scoren. Ik gebruik wel oud brood of de broodkruimels van het snijden voor een broodtaart. En bijv. stokbrood dat over is van een buurt-BBQ of feestje kreeg ik dan weleens en daar maakte ik ook broodpudding van, mmm lekker :)!

W.b. brood dat weggaat; Er zijn meerdere opties. Het gaat soms naar de voedselbank of soortgelijke initiatieven, het wordt ingevroren en wanneer het brood net voor sluitingstijd op is halen ze op verzoek van klanten iets uit de vriezer en krijg je het met 50% korting ofzo, het gaat terug naar de fabriek en er wordt bijv. paneermeel van gemaakt of andere dingen waarbij ze oud brood kunnen verwerken, of inderdaad als veevoer. Heeeel soms wordt het verdeeld over de medewerkers, maar als je geen franchiser bent hang je aan allerlei wetjes en regeltjes en mag dat vaak niet. Slechtste optie maar bij sommige supermarkten van toepassing: Weg, container, verboden eruit te halen, slot erop oid :(... Niet te geloven dat dit wel mag...

Goed om dit soort brood te 'redden'. Als iedereen dagelijks zoiets zou meenemen, zou er minder weggaan. Of eigenlijk; als consumenten hun hoge eisen iets naar beneden zouden bijstellen (ik vind het normaal als je om 21.55 bij de winkel komt dat er dan geen brood meer is en dat je bijv. alleen nog brood uit de vriezer kunt krijgen. Mijns inziens is brood van de dag ervoor verkopen de oplossing van een probleem dat geen probleem had hoeven worden ;). Maarja, ik ben geen ondernemer natuurlijk :)... 

Jasper op 05-04-2018 10:53

Bijzonder dat er bij jou om 22 uur nog brood ligt haha. Bij ons kan je om 15 uur al niks meer krijgen helaas (woon ook in een grote stad)

greet op 05-04-2018 11:31

Ik bak zelf,maar laat altijd de eerste dag het brood staan. Ik ben niet zo gek op vers brood,en warm al helemaal niet.

Md op 05-04-2018 12:41

Van de supermarkt zou ik het inderdaad ook wel meenemen er zitten volgens mij genoeg conserveringsmiddellen in. Ik merk dat het brood dat ik bij de bakker haal sneller “oud” is. Dus daar kies is wel voor vers.

Doortje op 05-04-2018 13:32

Leuk om te lezen allemaal! Thea, goed bezig!

Adrianne, het lukt mij maar niet om zelf lekker brood te bakken, ik probeer het al jaren, maar het is het steeds "net" niet ofzo :( Ik vind het ook een goed initiatief, maar het zou inderdaad niet nodig moeten zijn...

Jasper, jazeker! Nou ga ik niet zo vaak vlak voor sluitingstijd naar de winkel, mijn man werkt in een winkel en ik weet uit ervaring hoe vervelend het is als je laat naar huis gaat door die "last-minute" klanten, allemaal in je eigen tijd... maar hier garanderen ze de hele dag door vers brood...

Md, hmmm... dat is mij nooit opgevallen, ik zal er eens op letten!

martine op 05-04-2018 13:33

Ik bak al jaren zelf ons brood maar indien ik brood zou moeten kopen, zou ik wel afgeprijsd brood uit de supermarkt kopen. Ik zie hier in Lidl vaak brood dat 35 % wordt afgeprijsd en ik zou het zeker kopen en dan diepvriezen voor later gebruik.

Het brood dat ik zelf bak zal even duur of nog net iets goedkoper zijn of afgeprijsd lidlbrood maar we vinden zelfgebakken lekkerder en de warmte die de oven afgeeft, zorgt ervoor dat de verwarming minder moet aanslaan dus in de stookperiode is het nog een extra besparing

Odette op 06-04-2018 19:21

Toen ik in Engeland woonde kocht ik altijd brood van het afgeprijsde rek met brood van gisteren. Net zo smakelijk en ik eet toch vooral toast. Dus prima en goedkoper ook nog.

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Nieuwste artikelen;Hoi! Leuk dat je een kijkje neemt op mijn blog. 

Ik ben Doortje en ik ben 30 jaar, Moeder van Thijs (2012) en onze tweeling Sara & Sofie (2015) 

Elke dag publiceer ik een artikel om 6u over mijn leven, gezonder leven, het moederschap, huishouden, recepten, bewust leven, de financiën en nog veel meer. 

Daarnaast vind je hier regelmatig plogs & vlogs.

Lees en kijk gezellig mee, je bent van harte welkom! 

Instagram
Bekijk ook onze YouTube video's!
Follow