Geen kasboek meer!

 

Al jaren houden we een kasboek bij. Daar zijn we mee begonnen toen er een inkomen wegviel en we echt gingen besparen. De vaste lasten werden onder handen genomen en die konden we meteen enorm naar beneden brengen. Daarna waren de variabele lasten aan de beurt en die zijn iets lastiger.


Het is namelijk enorm handig om overzicht te hebben. Vaak denk je dat je niet zoveel uitgeeft, maar in de praktijk tellen al die kleine beetjes toch snel op. Daarnaast kunnen we tegenwoordig alles gemakkelijk pinnen, bij kleinere bedragen hoef je niet eens je pincode in te voeren, makkelijk en snel, maar voor het overzicht toch wat onthandig. 


Daarom schreven wij alles op. Van boodschappen tot grotere uitgaven zoals vakanties. Ik kan gemakkelijk terugzoeken wat de nieuwe schutting 4 jaar geleden kostte en zo zijn er meer dingen die ik terug kan vinden. Elke maand geef ik jullie een kijkje in ons kasboek in de aparte artikelen.


Maar de laatste tijd was ik er zo klaar mee! Ik had een bepaald bedrag in mijn hoofd en de meeste weken bleven we daaronder zitten, maar andere weken gingen we daar wel overheen en daar kon ik dan best moeite mee hebben. Terwijl we alles gewoon kunnen betalen... Toch bleef ik regelmatig de hele tijd rekenen, kijken en sommen maken hoe we alles weer "recht" konden trekken.


Dit was een beetje teveel ;) Overzicht is leuk en super handig, maar ik wil niet de hele dag met cijfertjes bezig zijn. We zitten nu ook op een punt in ons leven dat alles financieel goed loopt. Het zijn dure jaren met de kinderopvang, maar de buffer is weer aangevuld, we kunnen elke maand sparen, we kopen weinig onnodige dingen en de spaarrekening groeit gestaag. 


Daarom hebben we besloten om voorlopig te stoppen met het kasboek. Mocht de spaarrekening verdacht krimpen, dan gaan we weer eens naar het overzicht kijken, maar voor nu loopt alles prima. Over een jaar gaan de meiden naar school en vallen de kosten voor de kinderopvang weg, dan gaan we er financieel enorm op vooruit. Maar als we het nu al redden, dan zal dat straks helemaal geen probleem meer zijn! 


Ik vind het best lastig. Ik ben zo gewend om iedere uitgave op te schrijven, dat ik er regelmatig aan denk. Maar het geeft ook enorm veel rust. Op de rekening kan ik sowieso bijhouden wat we nog hebben als ik daar behoefte aan heb. Mochten we het over een tijdje missen, dan kunnen we er altijd weer mee beginnen! Voor nu is het goed! 


Houden jullie een kasboek bij?! Of ben je daar ook mee gestopt?! Reacties

Klara op 29-03-2018 07:51

Geen kasboek, wel 1 aparte rekening voor bedragen die niet maandelijks langskomen en daar gaat iedere maand een flink bedrag naar toe. Verder momenteel het project: niiets teveel uitgeven zonder op kwaliteit te beknibbelen.  Dat betekent in de praktijk: zelf brood bakken, groenten op de markt, opletten waar je iets koopt en impulsaankopen uitstellen. Plus bijverdiensten in de schoonmaak onder het moto: beter bezig zijn met iets, dan wachten op een echte baan met niets. En het helpt! Wel jaarlijks alles nalopen , of alles nog klopt.

Klara op 29-03-2018 07:53

leuke blog! hoe kan ik je volgen?

Nona op 29-03-2018 08:15

Nee geen kasboek, dat zou niet werken voor ons. Het zou me teveel onrust geven. bij het begin van het jaarbmaaknik wel een prospe tie van wat ik denk te kunnen sparen. We letten er wel op dat we niet teveel uitgeven, en we zorgen ervoor dat de spaarrekening bijgevuld raakt, en op het einde van het jaar maak ik,de berekening of we zoals planning hebben gespaard, of wat er eventueel mis gelopen is ;-) 

Tamara op 29-03-2018 09:05

Ik hou zeker een kasboek bij, anders vind ik dat het geld snel verdwijnt. Ik ook potjes op mijn rekening staan en dat gaat prima. Ik werk dit één keer in de twee weken bij. Soms drie. Ik schrijf voor de boodschappen niet exat het totaal bedrag op. Ik pin een vast bedrag per week, schrijf dit op en evt als daar toch nog pin transactie bij komt, maar probeer die niet te maken.

Richard op 29-03-2018 09:46

Je geeft aan dat het dure jaren zijn in verband met de kinderdagopvang kosten.

Zelf heb ik een dochter en betaal daarvoor 750 euro in de maand, maar krijg wel 550 euro toeslag.

Hierdoor vind ik het persoonlijk heel erg meevallen en vraag ik mij dan ook wel af of dit een normaal bedrag aan toeslag is?

groene vrouw op 29-03-2018 09:57

Hier wel een huishoud schrift ( lekker ouderwets....maar wij zijn ook al ouder :-)   )voor al de vaste lasten en het wekelijks bedrag om eten van te halen.

Ik heb een hekel aan om schulden te hebben al is het maar een 10 euro bv

Ik ben er echt niet elke dag mee bezig, 2a3x per maand meer niet.

En dan vooral weten wat we over hebben en dat kunnen we weg zetten op de spaar rekening.

Want wij willen ons huis extra aflossen om ons maandbedrag klein te houden.

En verder vinden wij het een sport om zo weinig mogelijk uit tegeven en zuinig om te gaan met de grondstoffen om onze kleinkinderen een minder vervuilde aarde te geven.

Denken jullie daar ook wel eens over na?

Wat de inpact is voor jullie kinderen later met al de dingen die ons millieu vervuilen?

Misschien is dat een idee om daar eens een keer op je blog aandacht aan te geven, ipv spullen te kopen!

Verder heb je een erg leuke blog!

anja op 29-03-2018 10:20

Sinds ik op mij zelf ging wonen, heb ik een kasboek bijgehouden, en ik denk dat ik dat ook altijd zal blijven doen. Moet ik er eerlijk bij vertellen dat ik boekhouder ben, dus voor mij is een kasboek bijhouden gewoon leuk. 

Je kunt natuurlijk ook heel summier je uitgaven bijhouden, bv. huishouden, onderhoud huis/tuin, auto enz. Mocht je het gaan missen, dan kun je weer een kasboek gaan gebruiken, zonder dat je een "gat" hebt in wat je bij hield.

De kinderopvang vervalt dan misschien, maar dan krijg je weer andere kosten hoor. Bijvoorbeeld zwemlessen.

Elle op 29-03-2018 10:52

Voor mij precies hetzelfde verhaal als jou. Ik schreef ook alles dagelijks op, altijd aan het rekenen en schuiven. Nam zelfs mijn schriftje en calculator mee op vakantie. Op een dag was ik er ineens klaar mee. Het is nu een aantal jaar geleden, maar het voelde als een bevrijding. Enige dat ik nu nog doe is elke dag op onze 2 betaalrekeningen de bedragen (centen afronden naar hele euro) afronden naar boven en dat op de spaarrekening zetten. Paar drukken op de knop  maar maandelijks spaar ik dan toch een paar tientjes extra. Succes! Groetjes Elle

Doortje op 29-03-2018 13:18

Wat leuk zoveel reacties! Ik zal proberen om op de meesten te reageren! 

Klara, Je kunt ons volgen via facebook, instagram of YouTube. Daarnaast op bloglovin, leuk dat je meeleest :) 

Richard, toeslagen hebben te maken met je inkomen. Heb je een laag inkomen, dan krijg je meer toeslag en andersom. Bij onze oudste vond ik het ook wel meevallen, maar met een tweeling is het even andere koek. Je ontvangt natuurlijk wel toeslag, maar wij betalen honderden euro's, elke maand opnieuw. Dat geld houden we straks over.

Groene vrouw, Daar denken we zeker over na. De laatste tijd wel minder. We hebben jaren heel zuinig geleefd en ik vind het heerlijk dat we nu meer te besteden hebben. Daarnaast kopen we weinig onnodige dingen en eten we weinig vlees, dus voor het milieu doen we zeker ons best naar onze mening ;)

Anja, inderdaad zwemles is ook flinke kostenpost. Maar in vergelijking met een tweeling op het kdv is het echt peanuts ;) 

Elle, wat fijn om te lezen! Ik vind het nu nog best moeilijk (haha!) maar ik hoop dat het inderdaad uiteindelijk een bevrijding is! 

gewoon vlijtig op 30-03-2018 00:04

Nou, ik heb ook vaker geprobeerd om te stoppen, maar op de een of andere manier lukt het mij niet. Altijd ga ik dan royaler leven. Niet dat het niet kan, maar ik baal ervan. Het is niet nodig.

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Nieuwste artikelen;Hoi! Leuk dat je een kijkje neemt op mijn blog. 

Ik ben Doortje en ik ben 30 jaar, Moeder van Thijs (2012) en onze tweeling Sara & Sofie (2015) 

Elke dag publiceer ik een artikel om 6u over mijn leven, gezonder leven, het moederschap, huishouden, recepten, bewust leven, de financiën en nog veel meer. 

Daarnaast vind je hier regelmatig plogs & vlogs.

Lees en kijk gezellig mee, je bent van harte welkom! 

Instagram
Bekijk ook onze YouTube video's!
Follow