Restverwerking....

 

Ik krijg (nog steeds!) ;) enorm veel vragen over onze uitgaven voor de boodschappen. Kopen we weleens een luxe product? En eten we wel gezond? Inmiddels heb ik al heel veel tips gedeeld en iedereen een kijkje in onze boodschappen gegeven doormiddel van de shoplogs. 


1 van de belangrijke dingen om te onthouden als je goedkopere boodschappen wilt doen is toch echt dat je ook alles wat je koopt gebruikt of opmaakt. Dat klinkt heel logisch, maar bij de meeste huishouden wordt er nog veel eten weggegooid; omdat het over de datum is, omdat het al lang in de koelkast ligt en toch niet gebruikt wordt of omdat er opeens niet thuis gegeten wordt. 


Een planning kan al helpen. Ik maak elke week een weekmenu en plan altijd een restjesdag in. Als we dan een dagje toch niet thuis eten, dan schuif ik maaltijden door. Daarnaast zorgt de restjesdag ervoor dat de meeste restjes ook echt opgaan en niet achterin de koelkast komen te staan. Restjes zetten wij altijd in de koelkast en mocht het de volgende dag niet opgegeten worden (bij de lunch of als onderdeel van de avondmaaltijd) dan gaat het de vriezer in. Eens per week wordt er dus van alles uit de vriezer getrokken (voor ieder wat wils) ;) En eten we de restjes op. 


Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 13% van ons eten in de prullenbak verdwijnt. Als je onze boodschappen uitgaven van € 70,- neemt, dan zou dat betekenen dat wij elke week € 9,10 weggooien, enorm veel en dat bedrag wordt natuurlijk alleen maar hoger als je meer uitgeeft aan boodschappen.


Gelukkig weet ik dat wij ver onder het gemiddelde zitten en we dat bedrag dus niet weggooien, maar ook al geef je meer uit, dan is het nog steeds zonde. Je werkt (waarschijnlijk) hard voor je geld, je geeft het uit in de supermarkt en tenslotte gooi je die producten weer weg, dat is eigenlijk best gek, toch?! 


Plan dus gewoon eens die restjesdag in of, als je vriezer enorm vol zit een restjesweek (kijk maar eens hoe ver je komt!) Daarnaast kun je brood invriezen en elke dag pakken wat je nodig hebt. Heb je toch een keer brood over? Maak dan tosti's. Moeten de eieren op? Maak dan pannenkoeken of eet een broodje gebakken ei voor de lunch. Heb je een te grote bloemkool gekocht en blijft er een halve pan over? Vries alles in. Je kunt de bloemkool later een keer eten of ze door de groentensoep doen. Soep is sowieso een heerlijke restverwerker... Van bijna alle groenten kun je wel een lekker soepje maken, wij zijn allemaal gek op soep en eten dat ook gemiddeld eens per week, heerlijk! 


Wist je dat je (geraspte) kaas ook heel gemakkelijk kunt invriezen?! En van overgebleven yoghurt maak je in een handomdraai een smoothie. In onze vriezer ligt vaak diepvriesfruit (uit de winkel of uit eigen tuin in de zomer) diepvriesgroenten en bladerdeeg, dan kun je alle kanten op. 


Reacties

Melanie op 08-02-2018 09:49

Wij gooien weinig weg. We werken met een menu waar enige flexibiliteit in zit, en mocht het eens mis gaan dan kan er altijd wel iets worden ingevroren. Bovendien bestellen we de boodschappen, waardoor we niet in de verleiding komen iets mee te nemen wat we niet nodig hebben. En je checkt nog makkelijker even wat je in huis hebt. Zelfs gekookte restjes gaan zelden weg: restje rijst wordt rijstepap of ingevroren, restjes groenten in de soep,  tortilla of voor de lunch de dag erna etc. Het enige wat wel structureel de kliko ingaat zijn niet opgegeten boterhammen uit de lunchtrommels van de kinderen. De ene dag is de honger groter dan de andere - al vermoed ik ook wel enige correlatie met traktaties van jarige klasgenootjes en haast rondom speelkwartier (als er gym is dan is er minder tijd voor boterhammen voor het spelen). En boterhammen die de hele dag buiten de koelkast hebben geleefd.... nee, die bewaar ik dan weer niet. 

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Nieuwste artikelen;Hoi! Leuk dat je een kijkje neemt op mijn blog. 

Ik ben Doortje en ik ben 30 jaar, Moeder van Thijs (2012) en onze tweeling Sara & Sofie (2015) 

Elke dag publiceer ik een artikel om 6u over mijn leven, gezonder leven, het moederschap, huishouden, recepten, bewust leven, de financiën en nog veel meer. 

Daarnaast vind je hier regelmatig plogs & vlogs.

Lees en kijk gezellig mee, je bent van harte welkom! 

Instagram
Bekijk ook onze YouTube video's!
Follow