Griep; In de aanval!

 

 

Sinds ongeveer anderhalve week is de griep ons huis binnen gedrongen... blegh! Eerst was Thijs flink ziek, daarna ik en toen Dustin. Sara is op dit moment verkouden en we hopen dat het daarbij blijft, maar we wachten het af ;) Natuurlijk zijn we wel wat gewend qua verkoudheidjes en ziek zijn, we hebben immers 3 kinderen... haha! Maar deze griep is een flinke... we horen het ook veel om ons heen, in Thijs zijn klas waren er vorige week 8 kinderen ziek, ongeveer een derde van de hele klas! Wij gaan altijd vol in de aanval bij de eerste ziekteverschijnselen en hoewel dat dus niet altijd helpt, helpt het soms wel en dat is ook al fijn ;) 

 


Een verkoudheid of griep kun je nooit 100% voorkomen en als je er 1 hebt, dan wil je er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Het is dan heel belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren, wij doen het volgende; 


* Neusspray! 

Ik kreeg enorm veel tips onder de vlogs en neusspray was er 1 van. Dat helpt inderdaad super, want als je neus dicht zit, probeer dan maar eens lekker te slapen ;) Even sprayen en je neus gaat weer lekker open. Wist je dat neusspray ook kan helpen tegen hoesten? Van onze huisarts leerden we ooit eens dat je bij een hoestbui wat zoutoplossing in je mond kunt sprayen, dat kan goed helpen tegen het hoesten. We doen dit nu weleens bij de kinderen als ze een hoestbui hebben en het helpt echt! 

Wist je dat je heel makkelijk zelf een zoutoplossing kunt maken? Gebruik hiervoor 200 ml. afgekoeld gekookt water en een theelepel zout. Even door elkaar roeren en klaar! Ik gebruik deze niet voor de kinderen, want bij hun gebruik ik liever een oplossing uit de winkel, maar zelf gebruik ik deze wel. 


* Slapen / rusten! 

Je weerstand vaart wel bij lekker veel slapen. Als je je niet lekker begint te voelen, is vroeg naar bed gaan ook een heel goed idee. Je lichaam heeft een virus opgepikt en moet daar tegen "vechten". Daar is veel energie voor nodig, dus slapen is dan altijd goed. Let er ook op dat je je lichaam overdag rust geeft. Dus niet alleen maar voor de tv hangen, maar ook gewoon even die tv uitzetten en niks doen... geen prikkels en rustig blijven liggen. 


* Water drinken! 

Water drinken is altijd gezond. Het water voelt afvalstoffen uit je lichaam af. Als je verkouden bent, dan moet je zorgen dat je goed gehydrateerd blijft. Daarnaast kan een glas koud water ook enorm lekker zijn als je pijn in je keel hebt. 


* Ventileren! 

Ventileren doen we veel te weinig, ik vind het persoonlijk heerlijk... ook midden in de winter. Lekker het raam open en frisse lucht opsnuiven ;) Als je niet lekker bent kan het heel fijn zijn om met het raam open te slapen (ook al je niet ziek bent trouwens) dan is er minder droge lucht in de kamer en kun je waarschijnlijk beter ademen. Daarnaast heb ik zelf ook altijd het idee dat ik het virus uit huis "jaag" haha! 


* Kruiden! 

Ik drink, als ik niet lekker ben, vaak thee met kurkuma. Kurkuma heeft een ontstekingsremmende werking en zo zijn er nog meer kruiden die heel goed voor je zijn. Je kunt natuurlijk gewoon paracetamol nemen als je dat prettig vindt, dat doe ik ook, maar er zijn nog meer manieren om je iets beter te voelen. 


* Stomen! 

Als je neus dicht zit, is er niets fijners dan stomen. Ik doe dit meestal onder de douche, ik ga gewoon extra lang onder de douche staan (dat vind ik geen straf) ;) Je kunt ook lekker in bad gaan liggen, met je neus vlak boven het hete water, dan stoomt het wel los. 


* Fruit & Groenten! 

We weten allemaal dat we voldoende fruit en groenten moeten eten. Als je ziek bent is dat misschien nog wel veel belangrijker. Je lichaam heeft rust nodig, dus ga geen vette hap eten, maar kies voor een salade, lekker wat fruit en denk bijvoorbeeld eens aan een soepje! 


* Neem de tijd! 

Ik schreef er laatst al over... we zijn allemaal druk, moeten 24u per dag bereikbaar zijn en hebben eigenlijk geen tijd om even lekker uit te zieken. Het is juist heel belangrijk om uit te zieken, zodat je later niet alsnog een staartje van een virus meepikt. Neem dus echt even tijd voor jezelf. Zet je telefoon even uit en laat je baas even weten dat je echt ziek bent. Als je weer wat beter bent kun je alles weer oppakken. 


Natuurlijk zijn dit algemene tips en weet ik als geen ander dat je ze nou eenmaal niet allemaal kunt opvolgen. Met kleine kinderen heb je soms gewoon geen (nacht)rust, dat is balen, maar het is niet anders. Ga zelf lekker op de bank liggen, zet de kinderen een keer voor de tv en doe gewoon rustig aan, dat helpt al een heleboel! 


Reacties

Marianne op 25-01-2018 09:50

Hoi Doortje , hele fijne tips ! Hier gelukkig op het moment geen zieken .

Wat ik nog wel mis in het rijtje is vaak je handen wassen .

Heel veel beterschap !

groene vrouw op 25-01-2018 10:54

En kippensoep, echinacea, en vooral uitzieken!

Hanneke op 04-05-2018 07:11

De meeste dingen gaan vanzelf over, zelfs een bronchitis behoeft niet perse een behandeling (zoek bv op thuisarts.nl en dan bronchitis). Geen drama en..de huisartsassistente selecteert gewoon wie wel noodzakelijkerwijs moet komen. 

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Nieuwste artikelen;Hoi! Leuk dat je een kijkje neemt op mijn blog. 

Ik ben Doortje en ik ben 30 jaar, Moeder van Thijs (2012) en onze tweeling Sara & Sofie (2015) 

Elke dag publiceer ik een artikel om 6u over mijn leven, gezonder leven, het moederschap, huishouden, recepten, bewust leven, de financiën en nog veel meer. 

Daarnaast vind je hier regelmatig plogs & vlogs.

Lees en kijk gezellig mee, je bent van harte welkom! 

Instagram
Bekijk ook onze YouTube video's!
Follow