Zou jij een ton kunnen aflossen?!

 

De laatste tijd denken we veel over geld en dan vooral het bedrag dat je achter de hand zou moeten hebben. Wij hebben altijd een flinke buffer achter de hand gehouden en dat blijkt maar wat handig als de belastingdienst langskomt ;) Maar het betekent ook dat het snel weer aangevuld moet worden. 


Een schuld is natuurlijk niet fijn en het is gewoon veel fijner als het afbetaald is, maar welke schuld zou je "aankunnen"? Overal op internet kun je mega succesverhalen lezen. Van gezinnen die € 50.000 of zelfs € 100.000 in no-time konden aflossen. Het ligt natuurlijk vooral aan je eigen inkomen en situatie, maar in eerste instantie zou ik zeggen dat wij veel langer zouden doen over zo'n enorm bedrag. 


Totdat ik laatst een masterclass bekeek van Dave Ramsey. Een Amerikaanse geld goeroe, die ik niet helemaal niet kende (oeps) Hij blijkt "best bekend" te zijn, maar ik had nog nooit van hem gehoord. Nou ja, beter iets later dan nooit... 


Hij vertelde dat de meeste mensen denken dat ze geen enorm bedrag kunnen aflossen, maar toen kwam hij met een oplossing; Want stel dat je kind (of moeder, vader, zus etc.) heel erg ziek zou zijn en alleen gered kon worden met een vaccin? Het vaccin kost            € 5000,- en je moet dat bedrag binnen een half jaar kunnen ophoesten.... hij dacht dat de meeste mensen binnen no-time dat bedrag bij elkaar zouden kunnen krijgen, hoe dan ook. En ik denk dat eigenlijk ook. 


Daarom denk ik dat er zoveel succesverhalen te lezen zijn. Als het water aan de lippen staat en je wilt er alles, maar dan ook alles aan doen, dan kan er vaak meer dan je denkt. Ik zie dat bij ons ook (in kleinere mate natuurlijk) We willen de buffer zo snel mogelijk weer aanvullen, dus we proberen extra inkomen te genereren, spullen op marktplaats te verkopen en nog extra te letten op de uitgaven en voila... we sparen opeens veel meer. Gek is dat toch, dat het gewoon kan, maar dat je soms ook even makkelijker wordt zonder dat je het weet. 


En dit trucje kun je natuurlijk op veel meer dingen loslaten... je hypotheek sneller aflossen, je vakantie bij elkaar sparen? Maak het top prioriteit en er is veel meer mogelijk dan je misschien denkt :) 

Reacties

Mariëlle in de Keuken op 16-08-2017 08:06

Toen wij 16,5 jaar geleden gingen trouwen spaarden wij in een jaar tijd 20.000 gulden bij elkaar voor de bruiloft, terwijl onze inkomens een heel stuk lager waren dan nu. We woonden wel veel goedkoper en volgens mij was alles toen nog wel iets goedkoper, maar toch. Als het echt moet kan het wel.

Ineke op 16-08-2017 08:15

Mijn huis was 104000 euro en 4 jaar geleden afgelost, dus ja, het kan. :-)

sjoukje op 16-08-2017 08:27

als je het wil dan kan het ook ons buffer heeft een aardig klap gehad door de belastingdienst dus we gaan weer even anders leven zo dat de buffer weer wat meer aan gevuld word is net zo fijn gevoel dat je weet als er wat gebeurt dat er ook wat op je spaar staat en niet gelijke met je handen in het haar zit van wat nu 

Ilse op 16-08-2017 08:27

Voor een echt noodgeval zou het voor mij wel lukken om snel heel veel te sparen. Voor andere zaken ben ik van de balans. Goed sparen maar vooral ook lekker leven. We sparen elke maand een vast bedrag. Wat aan het eind over is gaat naar de aflosrekening. We hebben ook wel wat kosten de komende jaren aan ons ouder wordende huis. We wonen hier bijna 16 jaar en dan gaan dingen kapot of moeten vervangen worden. Volgend jaar komt er een nieuwe badkamer en toilet. Daarna sparen we voor een nieuwe keuken en vloer. We hebben mazzel dat man een hele fijne baan heeft en ikzelf ook niet mag mopperen. Niets voor niets, dat is de keerzijde. We gaan gewoon op vakantie naar Griekenland, weekendje weg. Etentjes, uitjes laten we niet, maar ook weer niet elke week ofzo. Ga naar een fijne slager en bakker. In noodgeval zou ik dat allemaal schrappen (behalve slager en bakker) en flink extra kunnen sparen.

Bouk op 16-08-2017 08:37

Ja voor ons zou het ook "geen probleem" zijn om snel geld bij elkaar te moeten sparen. We hebben het goed en we sparen een vast bedrag per maand, zou er iets over blijven als we ons nieuwe salaris weer ontvangen, dan kan dat ook naar de spaar, doen we nu niet meer, maar als het zou moeten...En dan kan er veel hoor!

Dertigermerkids op 16-08-2017 08:47

Manlief ziet nog geen voordeel in extra aflossen. We hebben een annuïteitenhypotheek dus we lossen sowieso af. Dus eerst maar sparen en tegelijkertijd leuk leven;) komt helemaal goed. 

Adriana op 16-08-2017 11:20

Het lijkt wel of geld voor iedereen het hoogste goed is, gezondheid en geluk zijn voor mij veel belangrijker dan een grote buffer want helaas kun je daar nog steeds geen gezondheid voor kopen.

Ineke op 16-08-2017 14:54

Beste Ariana, dat is jouw persoonlijke invulling, maar dat zegt niet dat het ook waar is. ;-)

Adriana op 16-08-2017 20:56

Natuurlijk is dat mijn persoonlijke invulling, het gaat er tenslotte om wat je belangrijk vind in je leven, maar het is wel waar dat je geen gezondheid kunt kopen hoe groot je buffer ook is, vorig jaar is mijn geliefde overleden en al had ik een miljoen gehad was hij toch dood gegaan, eergisteren kreeg mijn buurman van 52 een zwaar hartinfarct, gezondheid en geluk zijn nu eenmaal niet te koop. Ik vind wat geld achter de hand Ok, dat heb ik ook maar waarom zoveel.

Gewoon Vlijtig op 16-08-2017 21:23

Als het moet en ik zou alles aan de kant zetten, dus geen etentjes, geen vakantie en geen kleding kopen, zou ik in een 3 jaar een ton hebben. Maar dat willen we niet. In 5 jaar tijd is ook oké en dan tussentijds genieten. Ik weet dat dit heel royaal klinkt, maar manlief verdient erg goed en wij hebben lage lasten.

ria1958 op 18-08-2017 19:34

Ja gezondheid tevreden zijn zijn voor ons het hoogste goed. Juist omdat we tevreden zijn kunnen we ook goed sparen, kunnen we kritisch zijn met aankopen, hebben we aandacht voor energie, goede kleding dwz eerlijk gemaakt en ook voor een lagere hypotheeksom. Deze gaat niet met een ton naar beneden maar wel in een 2  jaar tijd met 30.000.......doel onafhankelijk zijn, zelf zorg kunnen regelen.

Nieuwste artikelen;Hoi! Leuk dat je een kijkje neemt op mijn blog. 

Ik ben Doortje en ik ben 30 jaar, Moeder van Thijs (2012) en onze tweeling Sara & Sofie (2015) 

Elke dag publiceer ik een artikel om 6u over mijn leven, gezonder leven, het moederschap, huishouden, recepten, bewust leven, de financiën en nog veel meer. 

Daarnaast vind je hier regelmatig plogs & vlogs.

Lees en kijk gezellig mee, je bent van harte welkom! 

Instagram
Bekijk ook onze YouTube video's!
Follow