Geen vlees meer?!

 

Zoals jullie wel weten eten we weinig vlees. Dat is zo gegroeid. We zijn ooit begonnen om minder vlees te kopen, als besparing en we misten het eigenlijk totaal niet. Ik denk dat ik inmiddels met de weekboodschappen 1 of 2 verpakkingen vlees meeneem, maar dat weten jullie waarschijnlijk beter dan ik ;) 


In mijn werk ben ik natuurlijk heel erg veel met voeding bezig en ik ben er altijd van overtuigd geweest dat we alle voedingsgroepen nodig hebben. Dat vind ik nog steeds, maar ik ben wel steeds meer van mening dat je voedingsstoffen vaak uit verschillende voedingsmiddelen kunt halen en je dus bepaalde voedingsgroepen niet perse nodig hebt. 


Ik lees veel over voeding en ik kijk veel documentaires over voeding. De een vind ik interessanter dan de ander. Het ene boek spreekt mij meer aan dan een ander, maar waar ik wel steeds meer aan dacht is om nog minder vlees te gaan eten. 


Er zijn natuurlijk heel veel verhalen over "enge" dingen in vlees. Het gaat regelmatig fout, kijk maar naar de eieren deze week... hoe kan dat toch? Zo'n natuurproduct.... persoonlijk denk ik dat het probleem vooral te maken heeft met de hoeveelheid die geproduceerd moet worden om aan de vraag te voldoen. Zo worden er in Nederland per minuut 650 (!!!) dieren geslacht, zo... eet smakelijk! Dat zijn er zo enorm veel dat het natuurlijk ook lekker snel moet gaan... en daarom gaan er (volgens mij!) vaak dingen fout. 


Daarom heb ik besloten om nog minder vlees te eten. Vorige week aten we 5 dagen vegetarisch. En deze week ook, maar heb ik het vlees bij de agv verdeeld onder de kinderen, dus ik eet 6 dagen geen vlees, helemaal prima. 


Ik ben heel benieuwd of ik een verschil merk in mijn gezondheid oid. Ga ik me beter voelen? Of voelt het straks hetzelfde omdat ik toch al weinig vlees at? We gaan het meemaken en ik hou jullie natuurlijk op de hoogte! 


Even een kleine disclaimer; Ik heb deze keuze voor mijzelf gemaakt. Biologisch vlees koop ik ook niet, omdat ik van mening ben dat het dier alsnog niet veel beter af is. Natuurlijk is het "leven" voor het dier beter, maar dood is uiteindelijk toch dood... 


Daarnaast eten onze kinderen ook gewoon vlees. Waarschijnlijk een stuk minder dan in andere gezinnen, maar ik vind dat zij zeker alle voedingsgroepen binnen moeten krijgen, omdat ze in de groei zijn. Het is dus een keuze die ik zelf maak en zelf ga uitvoeren. Dat zegt ook niet dat ik nooit meer vlees eet of altijd vegetarisch zal eten.... gewoon nog iets minder dan ik al deed. Ik ben benieuwd naar hoe het bevalt! 


Eet jij vlees? Veel of weinig? Laat je tips en tricks vooral achter in de reacties. Dankjewel! 
Reacties

Chantal op 03-08-2017 06:37

Zelf eet ik regelmatig vlees en vis, maar ik wil minderen. Of ik ooit helemaal vegetarisch kan gaan eten, dat weet ik niet. Ik eet graag vis, af en toe een haring en gisteren heb ik in de pauze een lekkerbekje gekocht...

Vlees kun je heel goed vervangen. Bijvoorbeeld door noten, peulvruchten en paddenstoelen. Gisteravond heb ik 'Koken met van Boven' gezien op NPO2, daar werd een andijviestamppot gemaakt met  'draadjesvlees' van paddenstoelen! Het zag er heel goed uit.

In ieder geval wil ik steeds meer vegetarische recepten gaan uitproberen.

Teunie op 03-08-2017 07:45

Ik heb een tijdje helemaal geen vlees gegeten. Niets dierlijks, trouwens, ook geen zuivel. Nu eet ik heel af en toe vlees. Dat is o.a. om aan de beroemde B12 te komen, zonder dat ik hoef te suppleren. Ik geloof dat we maar heel weinig vlees nodig hebben en voel me heel goed bij mijn eetpatroon. Over biologisch vlees: uiteraard gaan deze beesten ook gewoon dood, ook al hebben ze een wat beter leven gehad. Wat ik belangrijker vind aan biologlisch vlees, is, dat de dieren geen antibiotica binnen krijgen. Ook krijgen de dieren meer tijd om te groeien en wordt dat proces niet door eten of (groei)middelen verpest. Misschien toch eens de moeite waard om hierbij stil te staan. Door het eten van vlees uit de bio-industrie krijg je ongevraagd antibiotica en groeihormonen binnen, met alle gevolgen van dien.

Groetjes, Teunie

Willeke blogt op 03-08-2017 08:01

Zelf eten wij voor 90% vegetarisch. Ik look zelf vegetarisch, alleen soms eten we friet met een frikadel. Dat is het enige wat m'n man echt wil behouden. En bij anderen eten we ook gewoon vlees, ik koop het alleen zelf niet meer. 

We eten verder wel andere dierlijke producten, maar voor de zekerheid geef ik de kinderen een multivitamine met oa ijzer. 

VeggieMo op 03-08-2017 08:50

Kijk eens naar 'What the health' en 'Forks over knives'. In mijn gezin eten we bijna volledig plantaardig. We nemen een B12 supplement.

I op 03-08-2017 08:58

Vegetarisch eet ik al vanaf mijn 16e. Heb 3 kinderen gekregen, die wat je noemt welgeschapen (3750 gram, 55 cm, 4240 gram, 55 cm en 4360 gram, 56 cm) ter wereld kwamen en ze allen 12 tot 27 maanden borstvoeding gegeven. Zelf 2 hele en 3 halve marathons gelopen.Ik houd het nu bij de 10 km lopen en als uitspatting de Dam tot Dam loop.

Zit nu in de overgang en heb totaal geen last van opvliegers. (Oh, maar die ga je nog wel krijgen, roepen de sombermannen dan meteen! Haha, die heb ik bij de borstvoeding ook gehoord, dat zou me nooit lukken met dat vega eten. Nou, dat viel mee of tegen, net hoe je het uitlegt).

Dit is niet bedoeld om mezelf op de borst te slaan, maar mij maak je niet meer wijs dat je door geen vlees te eten voedingstoffen te kort komt.

Marion op 03-08-2017 11:23

Teveel vlees is ook helemaal niet gezond. Ik denk dat met mate "goed vlees" veel beter is.

Of helemaal weg laten maar dan moet je wel goed opletten dat je geen tekort aan B12 krijgt. 

Wat biologisch vlees betreft daar ben ik het niet met je eens. Ik weet niet of dit ook een doelredenering van jou is Ivm de prijs. Ik kan mij bijna niet voorstellen dat je dit serieus meent. Je eet toch liever vlees van een dier wat een zo'n natuurlijk als mogelijk leven heeft gehad? 

Natuurlijk gaan die dieren ook dood maar tot die tijd hebben ze wel een veel beter leven gehad en minder troep binnen gekregen. Ik zou zeker bij kleine kinderen kiezen voor kwaliteit vlees. Liever wat minder vlees maar wel biologisch. Bij de supermarkt waar jij koopt is biologisch vlees wel eens in de aanbieding of krijg je  als je het vaker koopt, ook wel eens een persoonlijke aanbieding. Aan het einde van de dag zit er  vaker een 35 procent korting sticker op. Kortom met een beetje opletten kan het ook wat goedkoper. 

Veel succes met alles!

Thea op 03-08-2017 12:29

Ik eet al héél lang geen vlees en de laatste jaren ook geen zuivelprodukten behalve biologische kaas zonder dierlijk stremsel. Mijn partner eet wel vlees van lokale en biologische runderen en kippen. Veel kleinere porties dan vroeger, dat wel! Jij zou juist je kinderen biologische vlees moeten voorzetten ivm de geneesmiddelen  die in de bio-industrie gebruikt worden. 

Rinette op 03-08-2017 17:25

Ik eet zelf al jaren geen vlees meer. Niet vanuit een idealistisch oogpunt, maar omdat ik het gewoon echt niet lekker vind. Vis eet ik wel af en toe. Als vervanger eet is eieren, bonen en extra groente. Wat ik jammer vind is dat in restaurants de aandacht nog steeds op het vlees ligt. Als vegetarische keuze heb je vaak maar 1 of 2 gerechten, en daarvan is standaard 1 gerecht pasta. Alsof er niet meer mogelijk is. Je kan zoveel lekkere gerechten maken met groentes. Daar mag nog wel meer verandering inkomen.

San op 03-08-2017 22:00

Ik eet geen vlees, mijn gezin eet twee keer per week vegetarisch en de rest van de week biologisch vlees.

Vleesvervangers eet ik soms.De meeste vleesvervangers zijn erg ongezond en/of duur of zitten vol genetisch gemanipuleerde soja.Los daarvan kost het telen van soja erg veel regenwoud.

Ineke op 04-08-2017 06:55

ik eet zelf geen vlees en vis dus ik juig het alleen maar toe als iemand minder vlees gaat eten of helemaal stopt. :) Alleen dat het geen zin heeft biologisch vlees te kopen betwist ik toch. Natuurlijk is het dier wel beter af als het een beter leven heeft. Het leven duurt immers langer dan het moment van de dood. Het is het verschil tussen een kort leven meer ruimte, daglicht en beter voer, ten opzichte van een wat leven wat langer mag duren in betere omstandigheden en met betere voeding, kortom meer welzijn. Ik heb het gevoel dat je keuze hier meer te maken heeft met je portomonee of vergis ik me?

Ineke op 04-08-2017 06:58

'Meer ruimte' moet natuurlijk 'minder ruimte' zijn...

Nieuwste artikelen;Hoi! Leuk dat je een kijkje neemt op mijn blog. 

Ik ben Doortje en ik ben 30 jaar, Moeder van Thijs (2012) en onze tweeling Sara & Sofie (2015) 

Elke dag publiceer ik een artikel om 6u over mijn leven, gezonder leven, het moederschap, huishouden, recepten, bewust leven, de financiën en nog veel meer. 

Daarnaast vind je hier regelmatig plogs & vlogs.

Lees en kijk gezellig mee, je bent van harte welkom! 

Instagram
Bekijk ook onze YouTube video's!
Follow