Kleding uitzoeken...

 

Minimaliseren, opruimen en uitzoeken is voor ons geen project wat we tijdelijk doen. Mevrouw Kondo schrijft duidelijk in haar boeken dat je 1 keer alles na moet gaan en dan klaar bent, maar ik heb nooit het idee dat ik klaar ben. Er is altijd wel iets nieuws dat het huis binnenkomt en er zijn spullen die we nu wel gebruiken, maar over een jaar misschien niet meer. Ik vind het ook niet erg, opruimen vind ik prima om te doen, af en toe zelfs leuk, dus ik vind het prima dat het tot nu toe niet klaar of af is.


Als je de dagelijkse vlogs volgt, dan heb je waarschijnlijk al gezien dat de kledingkast aan de beurt was. Op onze slaapkamer hebben Dustin en ik allebei een ladenkastje staan met kleding. Het meeste wat we graag dragen zit daarin en de rest ligt of hangt in de kledingkast op zolder. Nou viel het mij vooral op hoe weinig ik eigenlijk naar de kledingkast loop, waarmee ik wil zeggen; bijna alles wat ik draag past in dat ladenkastje, dus waarom ligt die kledingkast dan nog helemaal vol?! Ik besloot om daar eens iets aan te gaan doen. 


Al met al gingen het uitzoeken en wegdoen best goed. En er was heel wat weg te doen, ik ben nog niet helemaal klaar, want met de kinderen moet ik steeds zoeken naar kleine momentjes om aan de slag te gaan, maar tot nu toe ging er al heel wat uit de kast en zijn er zelfs lege planken te zien! Ik hield de volgende stelregels aan;


* Kleding die weg kan;

Alles wat verwassen of kapot is, kan gewoon weg. Je kunt er ook niemand meer blij mee maken, dus weg ermee! 

 

* Kleding die weg mag;

- Alles wat je niet meer draagt. En denk dan even terug naar het afgelopen jaar. Als je het een jaar niet hebt aangetrokken (dan heb je alle seizoenen gehad) dan kan het echt weg! 

- Alles wat te klein of te groot is. We hebben allemaal wel kleding in de kast die je eigenlijk niet meer past. Vaak heb je de goede hoop dat je het echt wel weer een keer gaat passen, maar dat gebeurt bijna nooit. Ik had nog heel veel kleding in de kast liggen die nu veel te groot is. Allemaal dingen die ik heb gedragen toen ik zwanger was van de meisjes en zo enorm groot was in de breedte ;) ik hoop dat ik die dingen nooit meer ga passen, dus weg ermee. 

- Kleding die je niet meer nodig hebt. Heb je al 6 spijkerbroeken in de kast liggen? Heb je er dan echt nog 15 nodig? Je kunt ze natuurlijk bewaren of je kunt er iemand anders blij mee maken. Kijk ook even naar de kleding die niet meer helemaal jou smaak is. Vroeger droeg ik heel veel blousjes... maar inmiddels niet meer (want dan moet ik strijken en met 3 kinderen is dat vooral; geen tijd!!!/ geen zin!!!) dus ik draag ze echt niet meer. Moet ik ze allemaal maar bewaren totdat ik straks wel weer tijd heb om te strijken? Mwah.. ik denk niet dat ik al die 25-30 blousjes (ja, echt!) nog veel ga dragen. 


Deze kleding kun je weggeven, naar de kringloop brengen of wellicht verkopen. 


De kast is nu bijna klaar en er is dus heel veel weg. Ik had moeite met een aantal dingen; Een jurkje die ik op de bruiloft van mijn zus heb gedragen en mijn eigen trouwjurk. Die ga ik echt niet meer dragen, maar die blijft wel in de kast hangen ;) Ik heb geen moeite met spullen wegdoen en ik was ook altijd van plan om mijn trouwjurk gewoon weer te verkopen, maar aangezien je er echt "niks" voor krijgt tweedehands, heb ik ervoor gekozen om hem toch in de kast te laten hangen.


Mijn ouders zijn volgende week 40 jaar getrouwd en geven een feest. Voor de uitnodiging trokken ze hun trouwkleding nog een keer aan en maakte een zelfde foto als 40 jaar geleden. Wellicht dat ik dat over 37 jaar ook doe samen met Dustin, dus die jurk blijft lekker hangen ;) 


En zo blijft er dus straks ruimte over in de kast. Aangezien Thijs nu op zolder slaapt, gaat zijn kleding straks naar de kledingkast op zolder en kan hij daar zelf kleding uitzoeken. De kleding van de meisjes gaat dan in de "oude" kledingkast van Thijs, dus dan is iedereen weer voorzien. 


Ruim jij vaak je kleding op? Doe je dat eens per jaar of wanneer het echt "moet"? Wat zijn de beste tips om alles makkelijk uit te zoeken en weg te doen? Laat ze vooral achter in de reacties! 
Reacties

Lot op 19-05-2017 09:54

Dit jaar doe ik een grote opruiming.  Omdat ik bijna alles bij de kringloop koop heb ik erg veel verzameld in de loop der jaren, vooral zomerkleding. Ben nu bezig met de winter-zomerwissel en geen getwijfel nu meer, regoreus weg.  Bovendien MAG ik nu weer in de kringloop gaan kijken, stond even een stop op!

MargaL op 19-05-2017 11:44

Ik loop in ieder geval 2 x per jaar onze kledingkasten door en 4 x per jaar die van mijn dochter, zeker na een groeispurt:). Ik ben een echte kledingverzamelaar, maar draag dan ook bijna alles wel. Ik kan ook zo slecht afstand doen van mooie kleding, maar ook gewone basics hoor. Je weet maar immers nooit:).

Doordat ik nu zoveel afgevallen ben (scheelt 2 a 3 maten), ben ik echt wat rigoureuzer te werk gegaan. Alles waar ik in zwem gaat mijn kast uit. De meeste kleding gaat naar het goede doel en de merkkleding verkoop ik op Marktplaats. In mijn hoofd blijft het stemmetje wel roepen, moet ik het niet allemaal bewaren straks kom ik weer aan. Ik probeer deze stem te negeren en dat lukt tot nu toe prima. Ik merk wel dat ik bewuster en minder kleding terug koop. Lees nog steeds veel te veel:).

Thea op 19-05-2017 18:45

De kleren die een jaar ongebruikt ruimte innemen gaan naar de kringloopwinkel. Alleen een lange zwarte wollen winterjas, slechts gedragen bij begrafenissen in de winter, blijft hangen ook al heb ik de jas al twee jaar (fingers crossed) niet aangehad!

Nieuwste artikelen;Hoi! Leuk dat je een kijkje neemt op mijn blog. 

Ik ben Doortje en ik ben 30 jaar, Moeder van Thijs (2012) en onze tweeling Sara & Sofie (2015) 

Elke dag publiceer ik een artikel om 6u over mijn leven, gezonder leven, het moederschap, huishouden, recepten, bewust leven, de financiën en nog veel meer. 

Daarnaast vind je hier regelmatig plogs & vlogs.

Lees en kijk gezellig mee, je bent van harte welkom! 

Instagram
Bekijk ook onze YouTube video's!
Follow