Dag dikke buik! (gezondheidsupdate)

 

Een tijd geleden besprak ik regelmatig de problemen met mijn buik. Ook in mijn vlogs kwam het regelmatig aan bod. Ik had ontzettende last van een opgezette buik, ik leek vaak wel zwanger, vreselijk! (niet het zwanger zijn, maar het zwanger lijken) ;) Inmiddels komt het onderwerp niet meer zo vaak aan bod en vond ik het tijd voor een update! 


Ik ben redelijk snel met mijn klachten naar de huisarts geweest en kreeg daar meteen de opdracht om een dagboek bij te houden. Wanneer had ik last? Wat voelde ik dan en wat had ik gegeten of gedaan?! Gek genoeg verwachtte ik er weinig van, maar kwam daar eigenlijk heel snel iets uit; Ik kreeg vooral last na het eten van brood, vet eten en chocolade. Nou ben ik een enorme chocolade fan, dus daar had ik best wat moeite mee ;) 


Hierna is er nog een hele zoektocht geweest... moest ik deze dingen helemaal niet meer eten? Kon ik er kleine beetjes van eten of juist niet?! Ik had de mogelijkheid om alles nog verder te laten onderzoeken, maar dat heb ik niet meer gedaan. Voor mij was het duidelijk waar het aan lag...


In de periode daarna heb ik heel goed opgelet. Ik heb dus regelmatig geprobeert iets "verkeerds" te eten en of dat goed ging. Juist omdat ik zo erg aan het opletten was, ging het eigenlijk al heel snel een stuk beter, dat was een hele opluchting na al die buikpijn en opgezette buik! 


Inmiddels zijn we weer een hele tijd verder. Ik kan op dit moment redelijk wat hebben om het zo maar even uit te leggen. Ik moet nog steeds wel opletten. De paasdagen ging het weer even mis, hoewel we zelf weinig paaseitjes in huis hadden, heb ik er wel redelijk veel gegeten, daardoor kreeg ik weer klachten. Tel daarbij de paasbrunch, ontbijtjes en ongezonde dingen bij op en daar kwam het dus door. Gelukkig weet ik nu waar het door komt en na een paar dagen "normaal" eten voel ik me meteen weer een stuk beter! 


Ik eet nu gewoon 1 keer per dag brood, dan gaat het goed. De hele dag door broodjes eten heeft geen goed effect ;) Vettige dingen eet ik veel minder. Ik eet nog maar af en toe een bakje chips. Ook chocolade eet ik een stuk minder en gek genoeg heb ik er ook veel minder behoefte aan. Ik geniet ervan om het af en toe te eten, maar elke dag of met grote hoeveelheden doe ik echt niet meer, ik voel me er een stuk beter bij! 


Tot zover even de update, omdat er nog best veel vragen over gesteld werden ;) Ik schrijf er dus een stuk minder over, omdat het een stuk beter gaat en ik er juist een stuk minder last van heb (gelukkig maar!) Ik ben daar erg blij mee en hoop dat natuurlijk zo te houden. Het zal altijd wel een beetje opletten blijven, maar dat vind ik niet erg en dat zie ik ook niet als vervelend, het is gewoon beter en gezonder om op te letten! Bedankt voor al jullie vragen en mailtjes hierover! Heb je zelf klachten die ik toen had? Ga gewoon eens naar de huisarts! Misschien lijkt het niet belangrijk of vindt je het overdreven... als je het simpel kunt oplossen, dan is dat veel fijner en je voelt je een stuk beter, dus gewoon doen! :) Reacties

anja op 21-04-2017 07:37

Wat fijn dat het zoveel beter gaat!

Ik herken de klachten, en heb al wel de link gelegd met eten, maar ik ga nu maar eens precies bijhouden wanneer/na welk eten. Chocolade eet ik al zelden, maar ik denk dat brood bij mij vooral de boosdoener is. Op dagen dat ik niet werk vervang ik mijn broodmaaltijd vaak door fruit/zuivel, en dan heb ik veel minder last. Maar ja, wat neem je dan mee naar je werk?

VeggieMo op 21-04-2017 08:48

Wat fijn dat je nu weet wat bij jou werkt! Ik ben heel wat langer bezig geweest. Ik had al vanaf dat ik kind was last van een opgezette buik, veel misselijk, veel spugen. Maar als he iets als kind al hebt ga je hoe vervelend ook zoiets accepteren. Toen ik rond mijn dertigste reuma kreeg adviseerde een natuurgeneeskundige om alles met melk te laten staan. De reuma verdween en de misselijkheid ook. Nooit meer gespuugd en het is nu twintig jaar later! Later kreeg ik weer problemen met een opgezetten, vervelende buik. Helaas waren gluten het probleem. Gluten weglaten scheelde veel qua onrust in mijn buik en qua eczeem. Toch had ik nog vaak het gevoel een basketbal in mijn buik te hebben die nog verder opgepompt werd. Zo zag het er ook uit. Ik eet nu volgens de Starch Solution en ben nu van die vervelende, opgezette buik af en voel me zoveel lichter. Ik moet voorzichtig zijn met de hoeveelheid graan (en geen glutenhoudend graan eten). Op deze manier eten bevalt me supergoed. Het is een Low Fat High Carb Whole Food Vegan Diet. Dr. mcDougall heeft het ontwikkelt, maar er zijn meer artsen die met soortgelijke adviezen komen. Als je Netflix hebt. Forks over Knives gaat ook ook deels over.

Neverdullmoments op 21-04-2017 09:33

Fijn Doortje, last hebben van je buik kan zo vervelend zijn! Eet je wel de krokante muesli nog, of laat je die voortaan ook staan? Alles met mate lijkt me een prima oplossing. Chocola helemaal uit mijn leven bannen lijkt me verschrikkelijk, haha! Heb je geen last bij zuivelproducten?zu

margareth op 21-04-2017 12:33

heb ik ook hoor neem ook veel chocola of chips ook verkeerde dingen denk gewoon geen snoep in huis halenen gezond etenmisschien idee om filmpje te maken hoe je gezond eet kunnen we mee kijken gezelligbij doortje leukkk

insperatie opdoen  

Groene vrouw op 21-04-2017 17:18

Als wij uit eten gaan ben ik bijna altijd in de nacht ziek; misselijk en erge hoofdpijn.

En ik heb dan nog niet eens veel alcohol op 1 glas en de rest water.

Als we thuis gewoon eten nergens last van en al zal ik een keer iets meer alcohol hebben genuttigd thuis dan heb ik er nog geen last van.

Ik weet zelf niet wat ze tegenwoordig in het eten stoppen of maken maar voor mij is het normale eten thuis veeeeelllll beter!

Smorgens havermoutpap aan gemaakt met water en 1 lepel eigengemaakte jam, Lunch soep met desem brood dat manlief maakt of een maaltijd salade en als diner, net wat uit de tuin komt bv gesauteerde radijsjes groen met knoflook of gekookte radijsjes enz...

Maar in de avond  bij mijn granen koffie lekker 2 chocolaatjes van 72% en nergens geen last van!

Marjolein op 21-04-2017 19:46

Ik herken ook veel van jou klachten. Ik vervang inmiddels melk en yoghurt door lactose vrij. Eet beperkt brood, crackers gaan uitstekend. En heb ook last na te veel vet eten of zoetigheden. Maar ja het is allemaal erg lekker. Ook stress en druk geeft invloed op mijn buik. Ik hoop dan ook dat na mijn studie het een stuk gaat slinken er moet nu echt toch wat minder worden, vreselijk vind ik dit!

Inmiddels probeer ik het gewoon minder in huis te halen, maar ben echt nog zoekende naar een goede balans. Want ook ik heb wel eens zin in een schaaltje chippies of een koek. 

Els op 25-04-2017 10:55

Fijn dat het beter gaat! Ik heb zelf ook last van mijn dikke buik, maar geen pijn of zoiets hij is gewoon dik en gaat niet weg. Ik heb met mezelf voorgenomen om veel buikspieroefeningen te gaan doen, hopelijk helpt het

Nieuwste artikelen;
Bulk luiersHoi! Leuk dat je een kijkje neemt op mijn blog. 

Ik ben Doortje en ik ben 30 jaar, Moeder van Thijs (2012) en onze tweeling Sara & Sofie (2015) 

Elke dag publiceer ik een artikel om 6u over mijn leven, gezonder leven, het moederschap, huishouden, recepten, bewust leven, de financiën en nog veel meer. 

Daarnaast vind je hier regelmatig plogs & vlogs.

Lees en kijk gezellig mee, je bent van harte welkom! 

Instagram
Bekijk ook onze YouTube video's!
Follow